108742
16:23 16.122020

У Генеральному консульстві Угорщини у м. Берегово відкрилася виставка молодих митців

Життя 2990

У приміщенні Генерального консульства Угорщини у місті Берегово 15 грудня відкрилася виставка молодих закарпатських митців.

Експоновані роботи, які були відібрані професійним журі із творів, поданих на конкурс, оголошений дипломатичною установою. Заявки (три роботи) на конкурс могли подати закарпатські митці віком від 16 до 30 років. На виставці представили картини, намальовані олією та акрилом, графіку, фотографії, візерунки та оздоблену вишивкою сукню.

«Мистецтво високо підносить людей, воно може зробити кожну вібрацію її душі благородною, дивовижно красивою», – процитував слова Гоголя, вітаючи гостей, Генеральний консул Угорщини у м. Берегово Матяш Сіладі. Він додав, що повністю згоден із класиком, оскільки всі галузі мистецтва можуть передавати надзвичайно серйозні думки. Він висловив сподівання, що подібні виставки стануть традиційними та щороку буде організована зимова експозиція.

Участь в урочистому відкритті взяв і Андрій Чебикін, президент Національної академії мистецтв України, голова журі оголошеного конкурсу. Звертаючись до присутніх, він наголосив, що в мистецтві головне не сам твір, а те, як митець може передати емоції та думки, які виникають у його голові та серці під час процесу творіння.

Митців, чиї роботи виставили у приміщенні дипломатичної установи у Берегові, привітали художники Аттіла Коприва, Франциск Ерфан та скульптор Пейтер Матл. Відтак, перейшли до церемонії нагородження учасників експозиції.

Відповідно до рішення журі, третє місце посіла Рената Маслянко, друге – Петро Керечанин, а перше – Сергій Лакатош за роботу «Собор», яка вразила членів журі конкурсу найбільше.

Зважаючи на велику кількість якісних робіт, вручили і кілька спеціальних відзнак. Приз Національної академії мистецтв України отримав Аттіла Короді. Спеціальний приз Фонду ім. Йосипа Бокшая вручилі Яні Магейні, спеціальний приз Генконсульства – Шандору Мочану та Дорині Варро. Спеціальний приз громадської організації «Pro Arte – Мункач» із рук голови організації Пейтера Матла отримала Діана Желл. Сспеціальний приз Асоціації розвитку та збереження мистецтва і культури Карпатського регіону вручили Крістіні Радванскі.

Крім того, десять талановитих молодих художників, обрані членами журі, запросили на мистецький пленер, де вони матимуть можливість обмінюватися думками та ідеями, налагодити зв’язки. Серед обраних молодих митців – Петро Керечанин, Аттіла Короді, Анетт Курендаш, Сергій Лакатош, Яна Магей, Рената Маслянко, Шандор Мочан, Крістіна Радванскі та Діана Желл. Пленер митців планують провести наступної весни.

SD/Kárpátaljahetilap/Karpat.in.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах