103707
12:30 5.072020

На Закарпатті розпочалися чорничні «жнива»

Життя 1162

Місцеві жителі Міжгір’я розпочали збір корисної і смачної яфини або чорниці.

Аби увечері здати перекупникам яфини, мешканці гірських сіл прокидаються затемна і йдуть кілька кілометрів угору.

Яфини для місцевих — можливість підзаробити.Часто збирати яфини виходять цілими родинами.

Раніше, років зо 30 тому, кажуть місцеві, дрібні чорні ягоди зривали руками. Тепер же використовують спеціальні саморобні інструменти. Їх називають «грабачками» або ж «чесалками». На вигляд це ковш із довгими зубчиками. Перевага такого методу — швидкість збирання. Але є й недоліки: зубчики обривають з кущів не тільки достиглі, але й зелені ягоди, а також листя. «Чесалки» псують кореневу систему чорничника, на відновлення якого може піти понад 5 років.

Ягоду збирають на полонинах, де зазвичай кущів яфини росте найбільше.

Оскільки чорна ягода тільки почала з’являтися на ринках, то за літр яфини просять 90-100 грн.

В яфин корисними є не тільки ягоди, а й пагони цього чагарника. Завдяки своєму складу рослина володіє значним спектром дії:

поліпшує роботу травної системи;

усуває діарею;

допомагає при циститі, уретриті;

добре впливає на стан печінки;

ефективна при цукровому діабеті;

корисна для очей;

знімає запалення;

загоює рани;

показана при анемі

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Головне