102870
12:49 2.062020

На Закарпатті розпочалася косовиця: косити мусай, а сушити ніяк

Життя 7442

На Закарпатті розпочалася косовиця, але погода для сушіння та заготівлі на зиму кормів для домашніх тварин не служить. Люди косять траву насамперед у садах, косять звичайними косами, бензо- та електрокосилками – у кого який інструмент є.

– Трава виросла, на деяких місцях нормальна, а на деяких дуже рідко. Косити мусай, бо збиліє і погниє на корені, але сушити ніяк, бо дощить, холодно, вітряно. У садовій траві більше соку, як в польовій, тому її треба сушити довше. На полі швидше схне, бо там простір, а у саду дерева роблять затінок. Ось уже тиждень скосив десять соток, – показує валки кореспонденту «Карпатського об’єктива» Петро Васильович з Малого Раківця, що на Іршавщині. – Годі висушити і скласти в оборіг: майже щодня іде дощ, вчора лиш розтрясли, уже було напівсухе, як прийшов дощ із-за гори і змочив. Надворі +13-+17 градусів, а для сіна треба щонайменше 22 градуси тепла. Ідеальна температура – 25-27 тепла.

Дехто вагається: косити чи почекати сприятливу погоду для косовиці.

– Не знаю, що робити: вітер потолочив траву, впала, почала гнити. А це 20 соток, – стинає плечима Василь Савко. – Дивився прогноз погоди: на найближчий тиждень дощі, студінь.

65-річна Ганна Василівна добре знає, яких клопотів додає негода під час косовиці.

– То було у 80-х роках минулого століття, – пригадала моя співрозмовниця. – Прийшов час косити, а дощі ллють і ллють. Дощило 40 днів, сонце дуже рідко з’являлося із-за хмар. Чоловік скосив траву в саду, між деревами натягнув шпарґи, аби сіно не згнило, ми із свекрухою сушили сіно на шпарґах, у вереті носили на під (горище) і там сушили як одяг. То була кара Божа. Молюся, аби такого більше ниґда не повторилося.

Садове сіно худоба більше любить, воно смачніше. На відміну від корови, коза їстиме тільки дрібне сіно.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах