607
18:33 26.012016

Спадщина з боргами

Життя 2193

«Нещодавно помер мій батько й залишив мені у спадок будинок. Разом із тим у нього були зобов’язання (борги) на суму, що значно перевищує вартість спадку. У цьому будинку проживаю я та моя сім’я. Чи можу я прийняти спадщину та чи не заберуть у мене будинок. Марія. Берегово»i-trend-del-mercato-immobiliare-italiano-mercatoimmobiliare_0-800x500_c-700x438

Якщо вам відомі кредитори, то слід повідомити їх про факт відкриття спадщини.

Вони протягом шести місяців з моменту отримання повідомлення або з моменту, коли мали можливість дізнатися про факт відкриття спадщини, мають право пред’явити свої вимоги до спадкоємців. Якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про відкриття спадщини, він має право пред’явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, протягом одного року від настання строку вимоги. Разом із тим спадкоємці зобов’язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Таким чином, якщо боргів більше, ніж вартість будинку, то борг покривається лише вартістю будинку, решту сплачувати немає підстав та обов’язку.

Однак у такій ситуації виходить, що успадковувати будинок немає сенсу, адже його й так заберуть за борги. На жаль, навіть якщо ніхто не прийме спадщини, то спадкове майно через рік після спливу одного року з моменту відкриття спадщини може за позовом органу місцевого самоврядування, згідно з рішенням суду, перейти у власність територіальної громади, проте там вимоги кредиторів знову мають першочергове місце.

У цьому випадку вам слід звернутися до кваліфікованого юриста, який залежно від ваших інтересів та можливостей запропонує саме той спосіб, що мінімізує ваші втрати. Можливо, ви оберете процедуру, котра триватиме значний період (2–4 роки). Протягом цього часу ви зможете користуватися будинком, можливо, в процесі судової тяганини кредитори підуть вам на поступки та зменшать свої апетити до прийнятної для обох сторін суми погашення боргу, можливо, виникнуть або віднайдуться інші фактори, що значною мірою вплинуть на результат взаємовідносин вас як спадкоємців та їх як кредиторів.

У будь-якому випадку вжиття юридично виважених кроків дозволить компенсувати чи мінімізувати втрати. Якщо не робити нічого, то через доволі короткий період ваше виселення з будинку стане неминучим.

Віталій БУРИШИН, адвокат

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах