172119
08:52 6.102024

Центр «Дорога життя» відзначив 25-річчя

Життя 228

3 жовтня відзначив 25-річчя ГО «Центр надання соціальних та реабілітаційних послуг для дітей та осіб з інвалідністю «Дорога життя». З цієї нагоди в Ужгородському прес-клубі відбулася пресконференція ініціаторів відкриття в Ужгороді такого центру та колективу, який упродовж років допомагає, підтримує та надає послуги дітям та дорослим з інвалідністю.

Саме завдяки американці Керол Полсон, громадській діячці, членкині асоціації міст-побратимів Корваліс –Ужгород Ужгород завдячує створенням центру «дорога життя». Про це на пресконференції розповів Олег Кириленко, голова ГО «ЦНСРП для дітей та осіб з інвалідністю».

Ужгород та Корваліс стали містами побратимами у 1989 році, у той час Керол Полсон займалася написанням грантів, в Ужгороді вона зустрілася з учнями і рамках проекту допомоги особам з інвалідністю. «Діти мені сказали, що у місті є люди з інвалідністю, але вони дуже сором’язливі і не хочуть виходити з дому, – пригадує Керол Полсон. – На 5-му візиті в Ужгород, я зібрала інформацію, чи хочуть ці люди виходити на вулицю чи ні. Виявилося, що деякі з них живуть на 5-му поверсі без ліфту. Під час вивчення цієї ситуації я мала нагоду познайомитися з Олегом Кириленком. І його мрією було започаткувати центр послуг з реабілітації, який працював би цілий день. Тому ми почали співпрацювати і Корваліс також було залучено. Мер Ужгорода надав приміщення для центру. Два роки ми мали обмін терапевтами. Корваліс надав дуже багато обладнання для цього центру. І Олега було не зупинити. Зараз люди можуть побачити феноменальний успіх цього центру. Я дуже вдячна, що ми зустрілися і що ми маємо можливість співпрацювати! Те, що робить центр «Дорога життя» називають волонтерством, благодійністю, Наголошую на тому, що це боротьба із справедливістю. Я працювала заради справедливості».

«За 25 років тисячі дітей та сімей Ужгорода мають можливості отримувати соціальні послуги, це перше- що вдалося зробити, – каже Олег Кириленко. – Друге досягнення: вдалося зберегти колектив дороги життя та надавати послуги на високому рівні. «Дорога життя» з 2007 року реалізує програми інклюзії, інтеграції в дошкільну та шкільну освіту.

Маємо три відділення: денного догляду для дітей, для осіб старше 18-ти років та відділ підтриманого проживання. Програма «підтриманого проживання» тільки набирає обертів в Україні, а у нас вона давно працює».

Олег Криленко зауважив, крім друзів з міста-побратима, створити центр допомогли тодішній мер Ужгорода Степан Сембер та ГО «Оптиміст (Василина Марко). Завдяки підтримці влади, центр має постійне фінансування.

Ерік Блюмкольк (Нідерланди), директор «Soft-tulip» пригадує, як у 2006 був запрошений на конференцію, яку організовував центр «Дорога життя» на тему інклюзія людей з інвалідністю. «Це було щось дуже нове для України. У той час це був не тільки візит на конференцію, але й в інтернатні заклади до дітей в Україні. Я багато бачив різних дуже складних ситуацій по світу: Африці, Латинській Америці. Але подібного до інтернатів в Україні я не бачив, я був шокований. Іноді це може звучати дуже жорстко, але це можна порівняти з візитом до пекла», – коментує Ерік Блюмкольк. За його словами, його позитивно вразила зустріч з Олегом Кириленком, який організував любляче тепле середовище для дітей. «І для мене це було дуже мотивуючим – почасти співпрацю з Олегом. Це була непроста дорога. І те, що я бачу зараз в інтернатних закладах, психоневрологічних інтернатах, ситуація змінюється. «Дорога життя» стала визнаною організацією, я тішуся з того, що ми могли ділитися знаннями, проводити багато тренінгів і навчань всі ці роки. Питання, на якому я дуже сфокусований, як попереджати потрапляння дітей у такі заклади. Дітей з інвалідністю залишають, особливо у молодшому віці, бо батьки не мали іншої можливості для них. Фахівці з «Дороги життя» є експертами і можуть допомогти у розвитку. Таким чином прийшла ідея раннього втручання. Близько 100 команд раннього втручання є зараз в Україні. Закарпатті ця послуга почала свій розвиток на базі «Дорога життя».

Присутній на пресконференції Олег Шепель (м.Миколаїв), директор Державної реабілітаційної установи «Центр комплексної реабілітації «Мрія», розповів, що на Миколаївщині 5000 дітей з інвалідністю. До повномасштабного вторгнення у центрі надавали послуги близько 1200 особам на рік, а коли фронт підійшов занадто близько, частина населення виїхало, кількість відвідувачів зменшилася.

Світлана Аніцева, заступниця голови правління ГО «ЦНСРП для дітей та осіб з інвалідністю» детальніше розповіла про можливості центру. Зокрема, тут займаються з дітьми від 3 до 18 років, і з дорослими до 45 років. Надаються послуги з підтриманого проживання молодих осіб. «Послуга денного надання соціальної реабілітації діткам з інвалідністю, допомога при самообслуговування. Створення умов для всебічного розвитку, при годуванні, при руховому режимі, послуга надається протягом дня. І є на основі індивідуального плану реабілітації, – пояснила Світлана Аніцева. – У нас діють різноманітні майстерні для створення умов для трудової діяльності: мильна майстерні, з виготовлення свічок, майстерня-пекарня тощо».

Наталія Кривобок, завідуюча відділення підтриманого проживання осіб з інвалідністю ГО «ЦНСРП для дітей та осіб з інвалідністю» була завідувачкою дитячим садочком у Маріуполі. Зараз у відділення під опікою пані Наталії перебуває 8 молодих осіб. «Вони почуваються майже як вдома, набувають вміння приготувати їжу, прибратися», – каже Наталія Кривобок.

Світлана Адилова, заступниця директора Департаменту соціальної політики Ужгородської міської ради розповіла, що міська рада з 2022 року закуповує соціальні послуги для денного догляду дітей з інвалідністю, а також підтримане проживання. «У 2024 році підписаний догорів з «Дорогою життя» майже на 9,2 млн. грн., це надання послуг 52 діткам, 19 особам з інвалідністю, невелика частина коштів спрямована на підтримане проживання. Ця сфера є новою, основні зміни у нашій співпраці (з «Дорогою життя») відбулися саме із прийняттям закону про соціальні послуги (2022 р).

ГО «Центр надання соціальних реабілітаційних послуг для дітей та осіб з інвалідністю «Дорога життя» надає соціальні послуги: денний догляд для дітей з інвалідністю, денний догляд для осіб з інвалідністю, послугу підтриманого проживання, здійснює соціальний захист прав, інтересів клієнтів та їх сімей, організовує дозвілля, відпочинок, зустрічі. На обліку в організації 239 дітей та 40 осіб з інвалідністю м. Ужгород,на постійній основі 73 клієнта.0

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах