172149
16:40 6.102024

У Хусті відкрилася виставка сонячних робіт художниці з Черкас

Життя 138

У арт-просторі «Valeri» в Хусті за підтримки народного творчого об’єднання «Митець Верховини», у неділю, 6 жовтня, відкрилася виставка «Сонцестояння» сучасної мисткині із прогресивними поглядами та цікавим світобаченням Ірини Нявчук. Черкаська майстриня пензля на Закарпатті експонується не вперше, раніше її роботи можна було побачити у Виноградові. Наразі вона презентувала колекцію з більше ніж трьох десятків полотен, яку об’єднала символічною назвою «Сонцестояння».

«Протягом певного часу не малювала. Згодом повернулася до творчості. Малюю серіями. «Сонцестояння» – одна із них. Свій стиль шукала років два. Прагнула поєднати живопис із графікою. Зараз у мене багато фігуративну. Загалом сонць у доробку маю багато, це небесне світило не залишало мене байдужою ніколи. Захоплюють різні астрономічні явища, як от сонцестояння. Ця колекція в мене червона. Робіт на цю тему маю значно більше, представила не всі, тут усього три десятки», – поділилася думками із «Карпатським об’єктивом» Ірина Нявчук.

За словами авторки, червоні барви у неї асоціюються із сонцем, це – колір енергії і самого життя.

Прокоментували своє бачення виставки і колеги по цеху мисткині.

«Усі роботи дуже цікаві. Це – філософські твори. У яких домінують червоні барви, які символізують не кров, а саме любов, відкритість світу, яскравий вогонь душі авторки, – наголосив голова народного творчого об’єднання «митець Верховини» Валерій Дьордяк. – Доробок неймовірно різноплановий, простежується ідея народних мотивів, українських оберегів, вражаюча авторська техніка. Це все зачаровує і надихає!»

Директор Хустської міської картинної галереї Орест Цюпко наголосив, що серія робіт нагадує орнаментальний живопис і дуже неординарна.

«Авторка за фахом не тільки художниця, але й закінчувала факультет ткацтва і це вплинуло на її творчість, – підкреслив він. – Простежується і динаміка, і рух у роботах, ніби клубок із нитками розмотується і створює оригінальну картину світу. Вражений! Цікаво і унікально!»

Привітали майстриню пензля з відкриттям виставки митці з Хуста Сергій Галай та Сергій Алфелді, художник із Харкова, який зараз проживає у Виноградові Олег Омельченко та інші запрошені на подію.

Експозицію всі охочі можуть побачити ще протягом місяця.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах