171898
09:16 2.102024

«Темрява у світлі»: у Генконсульстві Угорщини в Ужгороді відкрили виставку Аттіли Коприви

Життя 260

Унікальне бачення жахливих подій російсько-української війни та боротьбу темряви зі світлом зобразив у своєму творчому доробку мукачівський митець Аттіла Коприва, персональну виставку якого, 1 жовтня, експонували в Генконсульстві Угорщини в Ужгороді.

На захід завітали посадовці, митці, журналісти.

– Наша виставка, яка відкривається сьогодні, дещо особлива і відрізняється від звичайних, – наголосив Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бочкаї. – російсько-українська війна, яка почалася 24 лютого 2022 року, зачепила всі сфери життя. Культура тут не виняток. Звужений життєвий простір останніх років спричинив наступ і посилення «тіней», меланхолійних тем у серцях людей і душах митців. Воєнна ситуація викликає багато реакцій у художників і митців, спонукає створювати роботи з більш негативним відтінком, які виражають безвихідь, безпорадність і невпевненість. Відвідуючи актуальні виставки митців Закарпаття бачимо, що багато хто з них зображає темряву, невідомість, біль. Митець, виставку якого відкриваємо сьогодні – Аттіла Коприва, не потребує представлення закарпатській публіці. Він не тільки чудовий і відомий поза межами України живописець, мистецтвознавець, педагог, а й організатор культурного і мистецького життя, громадський діяч мистецтволюб, визнаний і шанований представник угорської та української громади Закарпаття. Зазвичай твори Аттіли Коприви розкривають барвистий і нескінченно багатий світ, з якого віє любовʼю до рідного краю, Закарпаття, до людей, які тут живуть. Проте його виставка, яка відкривається сьогодні в Генеральному консульстві, відрізняється як атмосферою, так і тематикою, адже жахіття війни торкаються і його творчості. Його картини, які представлені тут, відображають болючі події російсько-української війни, дають уявлення про боротьбу темряви зі світлом. Пропущена через його особисте сприйняття серія його картин зосереджена на відображенні вчинених воєнних злочинів в Україні, пережитого болю, і нестабільності. Шановні гості! На всіх можливих форумах підтверджуємо, що Угорщина та угорський народ не хочуть війни в Україні. Ми хочемо, щоб якомога швидше повернувся справедливий мир. Ми хочемо якомога швидше продовжувати будувати прекрасне та мирне майбутнє в нашому регіоні, взаємно допомагати та підтримувати один одного.

Перший заступник голови Закарпатської обласної ради Андрій Шекета у вітальній промові відзначив важливість «мистецького» напрямку в роботі Генерального консульства Угорщини в м. Ужгород. За його словами, він є не менш важливим, ніж офіційний – дипломатичний.

– Мистецтво – це та нитка, яка допомагає зшивати відносини двох наших країн, – зазначив Андрій Шекета. – У такі важкі часи люди мистецтва намагаються викласти чи то словами на папері, чи фарбами на полотні свої емоції. І ми розуміємо, які вони є в людей – незалежно від того, де вони живуть…

Своєю чергою Аттіла Коприва розповів, що назву для експозиції запозичив у свого колеги- художника, який у 2014-му році такими словами пояснив початок братовбивчої війни між Україною та росією.

– Ці слова асоціативно дуже влучні, – відзначив Аттіла Коприва. – Вони добре характеризують те, що відбувається упродовж останніх 10 років. Виставлені тут картини – це та дійсність, своєрідний «оголений нерв», який, впевнений, є в кожної людини, віддзеркалення подій в нашій державі.

За словами митця, концепція серії живописних творів проєкту «Темрява у світлі» ґрунтується на особистих рефлексіях, щодо жахливих злочинів війни в Україні.

– У битві світла й темряви, у протистояннях іноді ми бачимо контрасти, а подеколи все настільки розмите, що не можемо навіть ідентифікувати справжню природу того, що відбувається насправді, – розповів Аттіла Коприва.

Довідково

Аттіла Коприва – живописець, кандидат мистецтвознавства, доцент, завідувач кафедри образотворчого мистецтва Закарпатської академії мистецтв. Член Національної спілки художників України; Товариства угорських митців Закарпаття образотворчого та прикладного мистецтва ім. І. Ревеса. Член-кореспондент Угорської академії наук. Член-кореспондент Угорської академії мистецтв. Засновник та голова Асоціації збереження та розвитку культури і мистецтва Карпатського регіону.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах