171403
16:23 23.092024

В Ужгороді презентують меморіальну дошку Кларі Балог

Життя 264

У середу, 25 вересня, о 15:00 в Ужгороді відбудеться урочисте відкриття меморіальної дошки народній артистці України Кларі Балог. Захід супроводжуватиметься яскравим концертом просто неба з благодійною метою. Знакову для області подію сьогодні анонсували в пресцентрі Закарпатської ОВА.

Директор департаменту культури, заслужений артист України Євген Тищук розповів, що меморіальну дошку встановлено на фронтальній частині адміністративної будівлі Закарпатської обласної філармонії. Ідея відкрити меморіальну дошку виникла торік, у межах відзначення 95-річчя від дня народження Клари Балог. Знадобився час для одержання всіх необхідних погоджень і власне для виготовлення твору. Меморіальна дошка Кларі Балог стане ще одним важливим культурним маркером в історичному центрі міста, а також – гідним виявом пошани цій видатній постаті, поряд із раніше названими на її честь – Обласною премією у галузі хореографічного мистецтва та однією з вулиць Ужгорода.

Меморіальну дошку відкриють у день народження Заслуженого академічного Закарпатського народного хору: 25 вересня виповнюється 79 років від дня заснування колективу. Про це розповіла його директорка, художня керівниця та головна диригентка, заслужена працівниця культури України Наталія Петій-Потапчук. Принагідно вона повідомила, що того ж дня о 12:30 в Ужгородському Хрестовоздвиженському греко-католицькому кафедральному соборі відбудеться подячна літургія за Закарпатський народний хор і за талант Клари Балог, яка все життя пропрацювала в цьому колективі.

Наталія Петій-Потапчук відзначила, що меморіальну дошку виготовлено за кошти благодійного фонду «Закарпатський народний хор» та сприяння Генерального консульства Угорщини в м.Ужгород. Автором роботи став скульптор, викладач Закарпатської академії мистецтв, лауреат Обласної премії імені Й.Бокшая та А.Ерделі у галузі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Іван Цубина, у творчому доробку якого також є меморіальна дошка Михайлові Кречку – видатному диригенту і композитору, котрий, зокрема, був керівником Закарпатського народного хору.

За словами Івана Цубини, розробляючи концепцію свого скульптурного твору, він слухав народні пісні та переглядав відеозаписи танців у виконанні Закарпатського народного хору, і ще чимало фотографій Клари Балог надала Наталія Петій-Потапчук, яка захопила автора розповіддю про життєвий та творчий шлях легендарної артистки. «Постать Клари Балог у мене асоціюється із життєрадісністю, енергією, любов’ю до справи, якою вона займалась, тому працювати над її образом і композицією в цілому було дуже цікаво», – поділився скульптор.

Наталія Петій-Потапчук доповнила: дуже символічно, що меморіальна дошка розміщена саме на фасаді будівлі, де знаходиться танцювальний зал, у якому впродовж понад 50 років працювала Клара Федорівна. І відтепер мешканці та гості Ужгорода зможуть зупинитися, прочитати, а ще – почути звуки, які лунатимуть із залу під час репетицій колективу та нагадуватимуть, що справа нашої легендарної землячки – продовжує жити.

Після урочистого відкриття меморіальної дошки відбудеться яскравий концерт просто неба за участі Заслуженого академічного Закарпатського народного хору та провідних хореографічних колективів краю.

У межах заходу триватиме збір коштів на підтримку Збройних Сил України.

Про це повідомляє Департамент культури Закарпатської ОВА.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах