171360
10:53 23.092024

У Перечині відбувся з’їзд спільнот «Матері в молитві» Перечинського деканату Мукачівської греко-католицької єпархії

Життя 185

21 вересня у греко-католицькому храмі святого Миколая у Перечині відбувся з’їзд спільнот «Матері в молитві» Перечинського деканату Мукачівської греко-католицької єпархії. Девіз спільнот – «Любов матерів змінює світ».

На духовний захід прийшли вірники міста Перечин та сіл Перечинщини. І це не тільки жінки різного віку, а і чоловіки, молодь, діти. Паломники приїхали власними авто та рейсовими автобусами.

– Ми приїхали на своїй машині всією сім’єю: я, дочка, онучка. Взяли і куму Галину, – каже пані Антоніна, жителька села Туриця. – Раніше я була на з’їздах спільнот в Мукачеві та Доробратові. «Матері в молитві» моляться не тільки за своїх дітей, а і за всіх дітей України, світу. В Господа та Богородиці ми просимо для них захисту, здоров’я, благополуччя.

Спільнота Покровської церкви села Вільшанки активна й організована.

– Вільшани такі є: і домашнє господарство ведуть, і в ліс по гриби ходять, і на полонину яфини збирати, і на базар в Перечин та Ужгород їздять торгувати домашнім, молочкою та дарами лісу. І на празники ходять, і на різні духовні заходи. І за все це дякуємо Богу, Ісусу Христу та Матері Божій. Сьогодні ми, 23 жінки, приїхали до Перечина на спільну молитву, щоб помолитися за наших дітей, дітей усього світу, за мир в Україні, благополуччя в родинах, – розповіла кореспондентці «Карпатського об’єктива» пані Марія.

Учасники з’їзду цього дня багато молилися: спочатку Вервицю, потім молитву матерів. Потім була Божественна Літургія. Відслужив її настоятель храму, декан Перечинського деканату отець Мирослав. Співслужили йому десять священників деканату. Проповідь виказував отець Петро Крініцкі, який спеціально приїхав із села Ганичі, що на Тячівщині.

Сповідальники прийняли Святе Причастя.

Потім було агапе. Святкову трапезу підготували жінки спільноти храму. На щедрих столах були бутерброди з ковбасою та сиром, овочами, корзинки із салатом олів’є, гамбовци із лекваром, голубці, домашня випічка, кіфлики, печиво. З напоїв – мінеральна та солодка вода, чай, кава. Все було смачно і всього було дуже багато.

Підкріпившись наїдками та напоями, вірники здійснили паломництво на Хресну дорогу, яка розташована на горі Гурка і є сакральною родзинкою Перечина. Протягом двох годин люди проходили Хресну дорогу з молитвами.

– Я щаслива і вдячна Господу Богу та Ісусу Христу за цю ласку, що у свої 78 років змогла бути тут сьогодні, молитися за дітей, онуків, мир в Україні. Як видиме, Бог дав і файну теплу погоду, – поділилася своїми враженнями Олена.

Довідково

Материнство – це особливий, неоціненний, найбільший і найважливіший дар, який Господь дав жінці. Разом із цим це і найвідповідальніше завдання матері. У шаленому сьогоденні врятувати дітей від підступів зла, жорстокості допоможе щира материнська молитва, яка має надзвичайну силу та особливий дар.

Щоб уберегти дітей від злого і підступного світу, матері повинні постійно просити Всевишнього про допомогу. Адже молитва зміцнює дух, відвертає зло, укріпляє віру, береже від спокус, кріпить у горі, додає наснаги. Знаємо, що Господь ніколи не відмовляє Своїй Матері Пречистій Діві Марії, тому Він не відмовить і матерям земним, які щиро моляться за своїх дітей.

Існують спільноти, які особливо моляться за дітей. Це – «Матері в молитві»

Рух «Матері в молитві» розпочався в Англії 1995 року. Дві бабусі, Вероніка та її братова Сандра, ведені Господом, вирішили в особливий спосіб молитися за своїх дітей. Під час молитви вони збагнули, що Ісус хоче, щоб усі матері поручили Йому опікуватися дітьми, віддали Йому свій материнський біль, щоб Він пролив Своє благословення на їхніх дітей. Рух поширився по всьому світу. Сьогодні він існує у 80 країнах. Відомо багато чудесних відповідей на молитву.

У 2000 році при архикатедральному соборі св.Юра (м.Львів) з благословення Блаженнішого Любомира (Гузара) виникла така перша спільнота в Україні. Тепер вони існують у всіх єпархіях УГКЦ та парафіях МГКЄ. По всій Україні матері єднаються у молитві, щоб врятувати своїх дітей від цього жорстокого світу, вн якому нам доводиться жити. Дуже вагомим є те, що матері моляться не лише за своїх дітей, а й за дітей усього світу. Такі молитовні зібрання насичують жінок-матерів Божою благодаттю, згуртовують, збагачують духовно.

Матері дякують Богові за дар материнства і дар життя, довіряють своїх дітей опіці Господа Бога; завжди моляться до Святого Духа, щоб Він керував їхніми зустрічами; моляться за захист від усякого зла, про прощення; за єдність з усіма групами «Матерів у молитві». Особлива молитва – за мир і спокій в Україні, за воїнів-захисників Вітчизни, за поранених, полонених та всіх тих, хто потребує молитовної підтримки. Також «Матері в молитві» підносять свої молитви за єпископів, священників, монахів, монахинь та за покликання до богопосвяченого життя.

Діяльність «Матерів у молитві» також включає участь у прощах по духовних місцях нашої Церкви, відвідування поранених у військових шпиталях та осіб похилого віку; складання пожертв на будівництво та окрасу храмів Божих.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах