171381
14:21 23.092024

Закарпатський угорський ліцей урочисто відкрив новий навчальний рік

Життя 151

Закарпатський угорський ліцей провів централізоване відкриття навчального року 21 вересня у селі Велика Добронь на Ужгородщині.

У стінах Великодоброньської реформатської церкви зібралися учні та вчителі усіх філій приватного навчального закладу, а також батьки та запрошені гості. Закарпатський угорський ліцей – угорськомовний приватний навчальний заклад, створення якого у 2023 році ініціював Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ після того, як в Україні закон про середню освіту суттєво обмежив угорськомовне навчання у школах. У 2023-2024 навчальному році відкрилися філії у Берегові, Великій Доброні, Пийтерфолво, Виноградові та Малих Геєвцях. У планах – відкриття філії у Вилоку наступного року. Паралельно із загальною середньою освітою учні навчального закладу мають можливість отримали профільну підготовку за інтересом.

Благословення Всевишнього на успішний навчальний рік попросили пастор реформатської церкви Андраш Коложі, священник римо-католицької церкви, колишній єпископ, Антал Майнек та священник Малогеєвецької греко-католицької парафії Дьордь Бензо.

Навчальний рік відкрила директорка Закарпатського угорського ліцею Дора Корей. «Минулого року ми відкривали навчальний рік із 57 викладачами та 100 учнями. Нині ж вітаю 72 колег та 250 учнів», – повідомила директорка, наголосивши на важливості навчання рідною мовою.

Консул Угорщини в Ужгороді Апрон Чех щодо ліцею, який фінансується угорським урядом, зазначив: «Приємно відзначити, що згідно з планами, окрім нинішніх п’яти навчальних закладів, у наступному навчальному році мережу буде розширено шостим, після завершення необхідних адміністративних питань, філія ліцею з’явиться й у селищі Вишково». «Коли ви станете дорослими, яку б професію чи професію ви не обрали, де б не працювали, будете використовувати знання, набуті тут. Найважливіше в навчанні насправді — не отримана оцінка, а вміння застосовувати отримані знання в житті», – додав дипломат, звертаючись до учнів.

Затим Кітті Фуделла, учениця Пийтерфолвівської філії Закарпатського угорського ліцею, продекламувала вірш «Церква та школа» поета Шандора Ременіка.

Привітала присутніх і член правління Національного педагогічного товариства з Угорщини. «Наше товариство було створене 10 років тому як професійна організація захисту інтересів. Правління делегувало мене привітати вас від імені педагогів Угорщини з нагоди цієї дуже особливої події для мене, знаменної для вас. Я із задоволенням виконую доручення. Хочу також наголосити, наскільки важливою є налагоджена співпраця з педагогічними організаціями Карпатського басейну, зокрема, закарпатською», – підкреслила гостя.

Ансамбль цитристів Дитячої школи мистецтв «Туліпан танода» виконав в’язанку народних пісень. Відтак першачки склали присягу, текст якої зачитала учениця 10-го класу Берегівської філії Закарпатського угорського ліцею Ребека Мандзяк. Відтак символічним рукостисканням їх привітали директорка Дора Корей, її заступники Тюнде Гіді, Аніко Кармачі, Еріка Конц й Іштван Надь.

Від імені випускників першокурсників привітала учениця Малогеєвецької філії Закарпатського угорського ліцею Кітті Вагнер, перераховуючи переваги навчального закладу.

Ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, професор Іштван Черничко у вітальній промові нагадав: «Хоча це лише другий навчальний рік Закарпатського угорського ліцею, його історія розпочалася у 2017 році. Тоді, коли Верховна Рада України ухвалила рамковий закон, сьома стаття котрого практично унеможливила навчання мовами національних меншин в Україні.

Закарпатські угорські організації захисту інтересів з моменту створення закону негайно почали працювати над тим, щоби скасувати обмеження прав. Водночас також стало зрозуміло, що якщо ми хочемо зберегти та надалі розвивати мережу угорськомовних навчальних закладів середньої освіти на Закарпатті, рано чи пізно нам знадобиться приватна, недержавна інституційна система, яка забезпечить сьогодення та майбутнє угорськомовної освіти, якщо політика чомусь вирішить покінчити з нею. Власне, з цією метою і був створений Закарпатський угорський ліцей. Перший навчальний рік закладу розпочався у 2023 році вже в умовах воєнного часу. Проте той факт, що нас зараз так багато, свідчить про те, що є попит і потреба в цьому закладі», – зазначив ректор вишу, подякувавши батькам за довіру.

Привітав присутніх і ректор Університету ім. Яноша Кодолані з Угорщини Ласло Томаш Візі. Він зокрема навів паралелі між очолюваним ним освітнім закладом та Закарпатським угорським інститутом ім. Ференца Ракоці ІІ. Обидва виші – приватні, були створені у відповідь на виклики сучасності, обидва носять імена визначних історичних постатей угорського народу.

Відтак Сільвестр Ферку виконав уривок із мюзиклу «Зірки Егера», а саме – клятву Іштвана Добо.

Президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства Ільдико Орос у контексті клятви Іштвана Добо зазначила: «Міцність мурів не в камені, а в душах захисників». «Сьогодні ми побачили та почули, які хороші стіни ми збудували для ліцею, які умови створили за підтримки уряду Угорщини. Мури стоять, бо сьогодні угорськомовні навчальні заклади, в тому числі ваш ліцей, є символічними замками, які охороняють угорську культуру і традиції. Чи буде це так само і через десятиріччя? Чи буде ще угорське слово та угорське життя на Закарпатті? І це залежить від вас, педагогів та учнів. Ви – захисники мурів. А захищати потрібно не зброєю, а знаннями, боротися, щоби передавати мову, культуру. Адже не слід забувати: міцність мурів не в камені, а в душах захисників», – наголосила президент інституту.

На завершення заходу представники історичних церков попросили Божого благословення на новий навчальний рік та присутніх.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Старі фотографії: ужгородець Михайло Маркович популяризує минуле Закарпаття
16:04
2,5 млн. на ЗСУ: результат Мукачівського півмарафону
15:50
На кордоні зі Словаччиною виявили трьох чоловіків, які намагалися виїхати з України за документами з ознаками підробки
15:36
Мукачівські пластуни зібрали понад 15 тисяч гривень на дрони для ЗСУ
14:52
Закарпатка розчулила журі Х Фактора в Угорщині та отримала овації від глядачів
14:40
Закарпатський угорський ліцей урочисто відкрив новий навчальний рік
14:21
На Закарпатті прикордонники затримали 4 чоловіків із гумовим човном
14:05
Відбулося засідання комісії з питань освіти, науки, духовності та національних меншин Закарпатської облради під головуванням Ільдіки Орос
13:54
На своєму полі минайці зазнали розгромної поразки 
13:00
На Берегівщині бійці ДСНС і місцеві вогнеборці спільно ліквідували пожежу
12:40
Всі новини