171369
12:00 23.092024

Берчені-фест в Ужгородському замку

Життя 249

Після двох років перерви цього року на території Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького 20 вересня знову організували фестиваль «Берчені-Фест». З огляду на війну захід відбувся більш стримано, але, незважаючи на це, у ньому взяло участь близько трьохсот дітей разом із вчителями, батьками.

Громадська організація «Pro Cultura Subcarpathica» (PCS) вперше організувала фестиваль, покликаний вшанувати пам’ять графа Міклоша Берчені та його дружини, графині Крістіни Чакі, у 2017 році. Але у 2020 році, спочатку через епідемію коронавірусу, а згодом з огляду на воєнну ситуацію, захід не проводився.

Зі сцени, встановленої у внутрішньому дворику Ужгородського замку, першою присутніх привітала координаторка громадської організації «Pro Cultura Subcarpathica» Крістіна Молнар. Затим розпочався атмосферний концерт, під час якого виступили вихованці та викладачі дитячої школи мистецтв і творчості угорського народу «Туліпан танода». Свої знання представили флейтисти, цитристи, акордеоністи, музиканти-солісти. Серед виступаючих було чимало ужгородців, зокрема й учні ліцею ім. Габора Дойко, завітали сюди також колективи з Есеня, Малих Геєвців, Великої Доброні, школярі та вихованці дитячих садочків Середнього, Холмока. Своєю віртуозною грою на акордеоні публіку зачарували викладачі Ніколетта Шіпош та Бертолон Галас, а Імре Голожаї, зокрема, – своїм голосом та грою на тараготі.

Після концерту в дітей була можливість ознайомитися із територією замку, спробувати свої сили у народних іграх, а також долучитися до майстер-класів із рукоділля. Майстриня Єва Ґоґола показала малечі техніку валяння, Ґрета Боднар – бісероплетіння, з Андреєю Кепич плели браслети дружби, а з Веронікою Марко – виготовляли саше з лаванди.

Долучилися до заходу і туристи, котрі цього дня завітали до замку. Вони залюбки слухали угорські народні мелодії, фотографувалися із образами Міклоша Берчені та його дружини у шляхетному тогочасному одязі, яких зображали студенти Бенце Чурман і Ніколетта Ваш.

До погруддя колишніх володарів замку – Мклоша Берчені та Крістіни Чакі, встановлених у внутрішньому дворику замку, поклали вінки пам’яті. До покладання долучилися, зокрема, керівники дипломатичних установ Угорщини в краї, члени Ужгородського районного та міського осередків Товариства угорської культури Закарпаття, представники інших угорських громадських організацій області.

Депутат обласної ради, голова ГО «Pro Cultura Subcarpathica» Ільдико Орос у коментарі нашому виданню повідомила: «Наша громадська організація заснувала цей захід з метою відродити пам’ять в Ужгороді про подружжя Берчені, дві історичні постаті, які свого часу прославили місто. Берчені був найближчим другом і соратником Ференца Ракоці ІІ під час визвольної боротьби, а Ужгородський замок – важливим місцем тогочасних подій. Берчені народився 25 вересня 1665 року, фестиваль «Берчені-фест» завжди проводиться до цією дати, і цим заходом ми намагаємося відродити той культурний розквіт, який, за словами сучасників, принесли сюди ці дві історичні постаті».

Традиційний великий концерт та фаєр-шоу цього разу не проводилися. Захід проводився насамперед для дітей. Але організатори сподіваються, що наступного року фестиваль «Берчені-фест» вже вдасться провести більш масштабно.

dózsa/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах