171285
11:46 20.092024

У Берегові вручили угорські державні нагороди закарпатцям

Життя 109

Президент Угорщини Томаш Шуйок відзначив високими державними нагородами п’ятьох закарпатців. 18 вересня у стінах Центру культури ім. Перені в урочистій атмосфері їх вручили Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаї та очільник консульства Угорщини в Берегові Іштван Дєбнар. 

Захід розпочався виступом берегівського ансамблю народного танцю «Резеда». Вихованці Еніки Вараді та Пейтера Ороса представили зокрема великодоброньські танці. 

Нагороджених, їхніх рідних та інших присутніх привітав Генконсул Йожеф Бачкаї. 

«Через наслідки серйозних історичних подій минулого століття кордони Угорщини та угорської нації не збігаються, тому нинішній уряд Угорщини вважає своїм важливим завданням, закріпленим у конституції, а також обов’язком захищати, укріпляти та допомагати закордонним угорським громадам та угорським діаспорам, тим самим показуючи практичний приклад зокрема сусідній Україні, яка має розкиданих по всьому світу біженців.

Тому національна політика знаходиться в центрі зовнішньої політики Угорщини, всі наші кроки та дії в Угорщині мотивуються виключно національним інтересом, це ми представляємо і на міжнародних майданчиках», – наголосив дипломат. «Я дуже радий, що сьогодні угорські державні відзнаки отримують закарпатці, котрі так багато зробили для своєї громади. Ми з гордістю дивимося на вас і вдячні за те, що ви здобули професійне визнання і славу не тільки собі, своїй батьківщині, але й усьому угорському народу», – додав Йожеф Бачкаї.

Президент Угорщини Томаш Шуйок відзначив Золотим хрестом «За заслуги» заступника голови Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС), голову Берегівського районного осередку організації, очільника фракції «КМКС» ПУУ Берегівської райради Йожефа Шіна за роботу щодо збереження угорської громади на Закарпатті, розвиток освіти рідною мовою та збереження угорських народних традицій. 

Після отримання нагороди Йожеф Шін пригадав, що у 6-річному віці його маму хтось переконував, після двох старших дітей його не давати в угорськомовну школу, бо лише таким чином він зможе побудувати велику кар’єру. Йожеф Шін, котрий був і очільником Будинку культури, і директором школи, і сільським головою, працював і в органах районного самоврядування, затим був і головою Берегівської райради, у дитинстві міг сам обирати і обрав угорськомовну школу. За його словами, це рішення пізніше він часто згадував. Й озираючись назад, вважає, що воно було правильним, адже це дуже важливо, щоб ми завжди знали, куди ми належимо. Кілька днів тому на футбольному турнірі «Кубок національної єдності», де були представлені всі закордонні громади, а також команда парламенту Угорщини, під час вечірніх дискусій він неодноразово відчував угорську єдність і наскільки угорці мислять однаково, наскільки спільні їхні цілі.

Очільниця Чомівського будинку культури, керівниця гуртка зі збереження народних традицій Ангела Решко Пап отримала Срібний хрест «За заслуги» за діяльність щодо збереження та передачі закарпатських народних традицій, а також за багаторічну культурну та громадську організаторську діяльності направлену на зміцнення культурних відносин між народами, які живуть у краї.

Нагороджена наголосила, що дуже тішиться визнанням їхньої праці в складних умовах: «Ми тримаємося своєї віри і плекаємо свої традиції, і ця нагорода також укріплює нас у тому, що ми маємо так продовжувати», – зазначила Ангела Решко Пап в урочисту мить.

Депутат Тячівської міської ради, очільник місцевого осередку Товариства угорської культури Закарпаття, головний референт Верхньотисянського регіонального офісу Благодійного фонду «КМКС» Шандор Кейкеші отримав Срібний хрест «За заслуги» за діяльність щодо збереження тячівської угорської громади, закарпатської угорської громади загалом та збереження місцевих народних традицій. 

Після висловлення подяки Шандор Кейкеші підкреслив: «Ця нагорода належить не лише мені, а й членам нашої громади, людям, які допомагали нашій роботі».

Срібний хрест «За заслуги» отримав також пастор реформатської церкви Шандор Почаї, засновник та керівник Місії порятунку залежних людей «Бетешда» на знак визнання понад тридцятирічної службі церкві, а також віддану роботу та каритативну роботу в межах місії. 

Шандор Почаї, у свою чергу, зазначив, що протягом понад 20 років був маляром, але Всевишній покликав його на пасторську службу. Вісім років він працював у молодіжних таборах, й у 1997 році почав займатися людьми, котрі опинилися на межі. З того часу через організацію пройшло кілька тисяч людей, життя котрих отримало новий сенс, вони змогли повернути свої родини, діти – батьків, батьки – своїх дітей. Наразі працює з двадцятьма співробітниками і, за його словами, «нагорода – це відзначення спільної роботи». Шандор Почаї зазначив, що всі члени його родини отримали благословення бути Божими дітьми, і він молиться за своїх онуків, щоб і вони були співробітниками Всевишнього. 

Керівник Есеньського ансамблю народного танцю «Ритм» Тібор Сабов також отримав Срібний хрест «За заслуги» від президента Угорщини за збереження та передачу закарпатських народних традицій, а також за багаторічну організаторську діяльність щодо зміцнення культурних відносин між народами, які живуть у краї.

«Ми не робимо нічого особливого. Ми робимо лише те, що любимо і що потрібно на Закарпатті – поширюємо угорську культуру. Цього року ансамбль святкує 35-річчя. На жаль, ми залишилися  єдиними з чотирьох угорських колективів, яких Міністерство культури висунуло на звання фольклорного ансамблю, але є і будемо працювати далі, в Україні та в Карпатському басейні», – зазначив після нагородження Тібор Сабов.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах