74558
14:25 1.022019

Фахівці Закарпатського обласного онкодиспансеру провели брифінг до Всесвітнього дня боротьби проти раку

Життя 18980

Сьогодні, 1 лютого відбувся брифінг на базі Закарпатського обласного клінічного онкологічного диспансеру (ЗОКОД) за участі лікарів зазначеного закладу. Приурочений цей захід до Всесвітнього дня боротьби з раком, який щорічно 4 лютого проводиться Міжнародним Союзом проти раку (UICC).

Зокрема, свої коментарі надали наступні фахівці обласного онкодиспансеру – заступник головного лікаря з медичної частини ЗОКОД Олександр Степанович Чемет, завідувач абдомінального відділення Дмитро Йосипович Цигика та фахівець з пухлин голови та шиї Денис Юрійович Федоров.

Мета проведення цього Дня – акцентування уваги громадськості на глобальних проблемах, пов’язаних з онкологічними захворюваннями, підвищення обізнаності населення про підходи до профілактики, раннього виявлення та лікування. Адже, у всьому світі загалом відзначається зростання захворюваності онкологічними захворюваннями і щорічно онкопатологія діагностується більше, ніж у 14 мільйонів чоловік, що пов’язано як із збільшенням тривалості життя, так і з поліпшенням якості діагностики.

У поточному році стартувала трирічна кампанія (2019–2021 рр.) «Я є і буду», заклик якої до особистої прихильності і осмислення, що може зробити кожен в боротьбі проти цієї хвороби, і який внесок може внести в кампанію проти раку. Адже рак – це загальне позначення більш, ніж 100 хвороб, які можуть вражати будь-яку частину організму в будь-якому віці.

Як зауважив Олександр Степанович: «В Закарпатті минулого року зареєстровано 3 227 випадків злоякісних новоутворень. Відповідно, показник захворюваності в 2018 році склав 256,9 на 100 тис. населення, що трохи вище ніж минулого року (2017 р. – 248,8). Разом з тим, в нашій області найнижчий в Україні рівень захворюваності на рак. Показник смертності від злоякісних новоутворень минулого року знизився і є одним з найменших в країні – 132,8 (2017 р. – 137,3) на 100 тис. населення (Україна 2017 р. – 173,5) ».

Дмитро Цигика із свого боку зауважив, що в «структурі захворюваності чоловічого населення провідні місця займають злоякісні новоутворення легенів, шкіри, передміхурової залози, шлунка, ободової кишки, глотки, прямої кишки, сечового міхура, нирки, порожнини рота. В структурі захворюваності жіночого населення провідні місця займають злоякісні новоутворення молочної залози, шкіри, тіла матки, шийки матки, ободової кишки, яєчників, прямої кишки, шлунка, лімфоми, нирки».

На думку Дениса Федорова надзвичайно важливим у процесі лікування раку є вчасна діагностика та відповідальне ставлення до свого здоров’я, особливо тих, хто знаходиться у групі ризику. «Кожен п’ятий (20,7% або 622 чол.) випадок онкозахворювання був виявлений при профілактичних оглядах. Головною причиною несвоєчасної діагностики раку є пізнє звернення (більше половини всіх випадків!) та скритий перебіг хвороби (у 35,5 %) ».

Тому, потрібно уникати основних факторів ризику для зменшення ймовірністі появи будь-якого онкозахворювання: вживання тютюну; ожиріння; нездорового харчування з низьким рівнем споживання фруктів і овочів; вживання алкоголю; зараження гепатитом або іншими канцерогенними інфекціями; забруднення повітря в містах тощо. І всю свою увагу акцентувати на комплексних заходах протиракової боротьби: профілактиці, ранній діагностиці і скринінгу, лікуванні, паліативній допомозі та контрольному спостереженні за хворими, що вилікувалися.

Юрій КОПИНЕЦЬ, фото автора

 

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах