73641
15:10 19.012019

У Перечині відбулося традиційне освячення води та церковної студні

Життя 4584

Сьогодні, 19 січня, у Перечині християни відзначили третє, завершальне свято новорічно-різдвяного циклуВодощі (Водохреще, Водохреща), яке приурочене до хрещення Ісуса Христа в річці Йордан Іваном Предтечею.

До греко-католицької Свято-Миколаївської церкви прийшло багато вірників, аби помолитись на Службі Божій і освятити воду. Принесли її в різній тарі, причепуривши склянки, канти, пляшки різноманітними стрічками, новорічним дощиком – аби було святково. Обряд освячення провів настоятель храму отець Мирослав. Він освятив і воду в студні, яка знаходиться на території. З неї беруть воду для потреб церкви.

Освячену воду люди понесли додому. Вона, згідно з повір’ям, має лікувально-цілющі властивості. Нею кроплять обійстя й усіх домашніх. Кожен член родини п’є освячену воду, аби бути здоровим.

Пані Орися розповіла мені, що, кроплячи всіх домашніх, хату, обійстя, примовляє: «Дай, Боже, і на той рік дочекатися, аби від водиці-йорданиці сили-моци набратися».

Священик разом з церківником та помічниками освячуватимуть домівки прихожан протягом двох днів.

Водощами завершується барвистий каскад численних різдвяно-новорічних свят. Так і кажуть: «Іван Предтеча Сина Божого похрестив і двері сяткам зачинив». Натомість розпочалися М’ясниці, які славляться щедрістю сватанок, оглядин, заручин та весіль. «Водощі несуть сватів у гості», – побутує народна приповідка.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах