32015
21:59 16.052017

Весілля, на якому гуляло все село. ФОТО, ВІДЕО

Життя 11935

У квітні в селі Великі Береги, що на Берегівщині, відбувся VIII Фестиваль-з’їзд весільного тамади.

IMG_9440

Для участі в заході зареєструвалося близько 30 осіб з усієї області, а також із ближнього зарубіжжя. На жаль, урешті не всі змогли приїхати, адже неділя – це день після «важкої» робочої суботи…

На таких фестивалях майбутні молодята можуть обрати собі найкращого керманича весілля. Важливо й те, що сучасні представники цієї професії плекають давні народні традиції обряду одруження.

Ущент заповнена зала сільської школи повністю нагадувала весільний шатор, в якому зібралися гості для святкування. Кожний тамада у жартівливій віршованій формі представився публіці. Слід сказати, що весільні керманичі дотримуються угорських традицій, які до сьогодні живуть у нашій області.

Фестивалі відбуваються щоразу в іншому угорськомовному поселенні. Частина заходу, коли грають справжнє весілля, є найяскравішим моментом усього дня. Так, саме дня, адже це свято розпочинається вранці численними приготуваннями, смачним сніданком, у якому беруть участь усі присутні. Потім традиційно молодий у супроводі запрошених прямує вулицями села до будинку своєї нареченої. Там розпочинається справжнє театралізоване дійство. Тамада, дотримуючись народних обрядів і традицій, проводить викуп молодої та її прощання з усією родиною. Батьки благословляють доньку й передають майбутньому чоловіку.

На такому весіллі гуляє все село… Гучно, весело, із завзяттям! Грають музики, лунають народні пісні, присутні пригощаються різними угорськими національними стравами.

Тамадування угорців кардинально відрізняється від того, яке ми звикли бачити на інших закарпатських весіллях, але розповісти про це непросто… Як кажуть, краще один раз побачити, ніж сто раз почути!

Софія ПЕКАРОВИЧ,

фото автора

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах