29905
12:01 21.042017

Ретельніші перевірки на кордонах ЄС відобразилися й на закарпатцях – на КПП величезні черги

Життя 3518

Так, протягом останнього тижня в мережі Інтернет можна побачити гнівні коментарі закарпатців, які провели довгі години в чергах на українсько-угорському кордоні.

1

Однією з таких громадян є пані Рита, котра розповіла «Карпатському об’єктиву», що на вихідних вирішила з родиною поїхати в зоопарк до міста Ніредьгази (Угорщина).

«Ми з чоловіком уже давно планували поїздку, але ніяк не могли знайти час. Тут нарешті поїхали, і на КПП «Тиса» нас чекав великий сюрприз… Черга виявилася такою довгою, що ми навіть кордону не бачили, простояли понад 5 годин, і це тільки через умовляння дітей, які мріяли про той зоопарк. Ми знали, що черга буде, адже туди їдуть на «пересічку», але навіть не уявляли, що така. Мало того, коли нарешті дійшла наша черга, то документи та авто перевіряли десь 30–40 хвилин! Це був жах, найближчим часом я й думати про поїздки не зможу!»

Ситуація ускладнюється й тим, що перед Великодніми святами та після них на Закарпаття повертається велика кількість заробітчан. Через це утворення величезних черг на кордонах краю було неминучим.

Як виявилося, такі тривалі черги та перевірки зумовлені тим, що Європейський парламент і Рада ЄС посилили приписи Шенгенського прикордонного кодексу, які стосуються правил перетину зовнішніх кордонів, тому із 7 квітня долати їх стало складніше. Тепер контролю має піддаватися кожна особа, яка переміщається через кордон Шенгенської зони, у тому числі громадяни країн – членів Європейського Союзу.

Зокрема під час в’їзду-виїзду з території країн Євросоюзу громадяни зобов’язані систематично проходити контроль на зовнішніх кордонах з подальшим занесенням до бази даних. Це робиться з метою перевірки, чи не становлять вони загрози громадському порядку та внутрішній безпеці. Бази даних, за якими будуть проводитися перевірки, включають у себе Шенгенську інформаційну систему (SIS) і базу даних Інтерполу про викрадені та втрачені проїзні документи (SLTD).

У свою чергу, Закарпатська митниця ДФС зазначає, що внесення додаткової інформації про громадян, які прямують як в Україну, так і з неї, обумовлює збільшення часу, необхідного для виконання всіх формальностей, що відповідно призводить до накопичення транспортних засобів перед пунктами пропуску та їхній території. Прикордонники наголошують: якщо дані конкретної особи вже будуть внесені до бази, то при наступному перетині нею кордону весь процес перевірки документів займатиме менше часу.

На цю тему ми поспілкувалися з Генеральним консулом Угорщини в м. Ужгороді Йожефом Бугойло. Він розповів, що Європейський Союз прийняв постанову № EU/2016/399 для запобігання подальшій терористичній небезпеці в країнах Шенгенської зони.

Генеральний консул Угорщини в місті Ужгороді Йожеф Бугайла

«Так, на хорватському, сербському, румунському та українському кордоні вже запровадили посилений контроль, який, на жаль, значною мірою збільшує тривалість його перетину. Таке нововведення є дійсним не лише для громадян України, а й Європейського Союзу, тобто їх перевірятимуть так само. Я особисто хочу попросити всіх подорожуючих, аби враховували це при плануванні поїздки й виїжджали раніше на 30 хвилин – 1 годину», – наголосив Генеральний консул.

Варто зазначити, що посилений контроль стосується як документів громадян, так і їхніх транспортних засобів. Щодо постанови, то вона є безстроковою, тобто діятиме, поки її на офіційному рівні не скасує ЄС.

Йожеф Бугайла переконаний, що ситуація ще більше ускладниться, коли почнеться туристичний сезон. Навіть на сьогодні КПП «Чоп – Захонь» щодня перетинає понад 4–6 тисячі автомобілів. Зокрема зазначалося, що час перевірки для кожного громадянина триватиме додаткових 40 секунд, але практика показує інше. Наразі прикордонники намагаються відкривати чим більше смуг для швидшого обслуговування, але це не зменшить значною мірою терміни очікування. Щоб трохи пришвидшити процес перетину кордону, прикордонники виходять на смугу й перевіряють багаж одразу декількох авто. Громадянину залишається тільки пред’явити свої документи.

«До прикладу, коли я вчора ввечері перетинав кордон, то всі смуги були повністю заповнені, спостерігалися величезні черги. Навіть ми по дипломатичному коридору чекаємо набагато довше, ніж завжди, постанова торкнулася всіх однаково. Українсько-угорські пункти пропуску працюють на повну силу, але дуже перевантажені, тому процес просто не може відбуватися швидше. Раніше ми мали кілька обговорень з українською стороною стосовно того, що, з одного боку, наближається безвіз, з іншого – планується посилення контролю на кордонах, тому потрібно було щось робити з інфраструктурою, аби КПП збільшили свою пропускну спроможність. Поки що цього не сталося, автобан з новим пунктом пропуску, які, можливо, трохи змінили б ситуацію, побудують лише до 2020 року», – зазначив Генеральний консул.

Також він наголосив, що це спрямовано не проти українських громадян і це придумала не Угорщина, такою є постанова ЄС, котру Угорщина як його член повинна виконувати й чекати офіційного рішення Брюсселя щодо цього питання.

Разом з тим після набуття чинності згаданою постановою на угорсько-хорватському кордоні спостерігалися 10-кілометрові затори. Наразі Хорватія та Словенія в односторонньому порядку призупинили дію нових правил перетину зовнішніх кордонів ЄС.

До такого кроку Словенія вдалася ще в п’ятницю ввечері – того ж дня, коли правила набули чинності, – через величезні затори на кордоні з Хорватією, яка не входить до Шенгену. Зазначимо, що Словенія має кордон з цією країною завдовжки в 670 км.

Як складатиметься ситуація надалі, побачимо, але всім, хто планує подорож, варто запастися терпінням та з розумінням поставитися до нової ситуації. Зокрема слід виділити для поїздки більше часу.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах