26613
15:10 28.022017

Закарпатців закликають не зривати червонокнижних рослин

Життя 4266

З метою збереження ранньоквітучих рослин, в тому числі, що занесені до Червоної книги України та інших природоохоронних списків відповідно до наказів Держекоінспекції України та Держекоінспекції у Закарпатській області буде посилено заходи державного нагляду.

1488281103948_0

На території нашого краю із числа червонокнижних видів рослин зростають: Шафран Гейфеля (в народі – бриндуші, ряст, рястик, кікерічки), підсніжник білосніжний, білоцвіт весняний та еритроній собачий зуб (кандик). Їх ранній термін цвітіння, висока декоративність призводить до того, що збут цих рослин виходить далеко за межі їх ареалу, а обсяги часом набувають злочинного характеру.

Тому до реалізації заходів по недопущенню знищення ранньовесняних червонокнижних видів рослин, попередженню неконтрольованого їх зривання у місцях найбільших популяцій, незаконного продажу, Держекоінспекцією залучено представників органів Національної поліції, територіальних органів виконавчої влади, лісової охорони, громадських інспекторів з охорони довкілля. Оперативна робота буде зосереджена в місцях збору, транспортування та збуту рослин, шляхах транспортування та в пунктах пропуску через державний кордон.

Держекоінспекція у Закарпатській області звернулася листами до райдержадміністрацій, установ природно-заповідного фонду області, Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства щодо прийняття відповідних рішень та заходів щодо охорони рослин, занесених до Червоної книги України та інших природоохоронних списків, заборони торгівлі ними на ринках та поза їх межами.

Держекоінспекція у Закарпатській області звертається і до всіх краян з проханням бережно ставитись до природи і краси Срібної Землі, не зривати червонокнижні рослини, не завдавати шкоди ареалу їх зростання.

Одночасно нагадуємо, що згідно ст. 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення погіршення середовища зростання рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, – тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 – 510 грн.) з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб – від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 – 850 грн.) з конфіскацією незаконно добутого.

Порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів рослинного світу тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510-1700 грн.) з конфіскацією червонокнижних рослин чи без такої.

Ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, – тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-3655 грн.) з конфіскацією червонокнижних рослин чи без такої.

Крім цього, розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження одного екземпляра становить:

  • підсніжника білосніжного (підсніжника звичайного) – 62 грн.;
  • білоцвіта весняного – 62 грн.;
  • шафрана Гейфеля – 62 грн.;
  • білоцвіта літнього – 49 грн.;
  • сон Шерфеля (сон білий) – 37 грн.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах