99503
13:16 1.032020

У Закарпатському угорському інституті відбувся благодійний бал ФОТО

Життя 3149

У Закарпатському угорському інституті ім. Ф. Ракоці ІІ відбувся благодійний кранавальний бал, тематикою якого були 20-ті роки ХХ століття. Джазова музика, ретрокостюми, вишукані сукні та хутра, пера та просто елегантність – усе, немов у романі Френсіса Скотта Фіцджеральда «Великий Гетсбі». Організаторами заходу стали власне ЗУІ та неприбуткова громадська організація – «Pro Cultura Subcarpathica», а виручені кошти спрямують на благодійність – на навчання у мистецьких закладах дітей із малозабезпечених сімей.

В імпозантному бальному залі разом веселилися та розважалися «вершки» угорської інтелігенції Закарпаття.

На урочистому відритті балу ректор Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, голова громадської організації «Pro Cultura Subcarpathica» Ілдика Орос, вітаючи гостей, сказала: «Ми святкуємо карнавал у нашому краю століттями, незалежно від того, які настають часи. Адже людям іноді необхідно взяти тайм-аут, щоб трохи повеселитись, розважитися та відірватися від реальності, набратись сил для завтрашніх випробовувань». Ректорка наголосила: «Метою нашого традиційного балу, так само, як і цілорічних культурних заходів організації «Pro Cultura Subcarpathica», є підтримка закарпатських молодих талантів. Минулого року нам удалося надати допомогу 294 дітям, тому цього року ми бажаємо продовжити благородну ініціативу».

Кандидат історичних наук, голова ТУКЗ-КМКС Василь Брензович під час вітального слова наголосив: «2020 рік – дуже особливий, він нагадуватиме нам про Тріанонський договір, про єднання та згуртованість протягом усього року. У 1920 році народилася «угорська нацменшина» Закарпаття, яка хоч і не бажала цього «народження», усе ж стала свідком «авантюрних ста років, повних пригод». Очільник ТУКЗ-КМКС також додав: велике значення має те, що після ста років угорці Закарпаття святкують бал разом і дотримуються своїх традицій.

Державний секретар Угорської дипломатичної академії та програми «Stipendium Hungaricum», Міністерства закордонних справ та зовнішньої торгівлі Угорщини, доктор наук Почої-Томашших Оршоя, вітаючи гостей, передала вітання міністра МЗС Угорщини Петера Сіярто, головного мецената балу. За її словами, незважаючи на нинішні труднощі, метою та завданням є збереження закарпатської угорської громади на її батьківщині. «Угорщина зацікавлена в тому, щоб Україна стала сильним і по-справжньому демократичним сусідом. Київ зможе створити сучасну, багатоетнічну та економічно розвинену країну, якщо вестиме всебічний діалог із суспільством, включаючи нацменшини», – підкреслила державний секретар. Вона зазначила, що Україна повинна розуміти: закарпатська угорська громада – це ресурс, який може подолати розрив між нашими країнами. «Угорський уряд продовжить надавати всю необхідну підтримку для того, щоб угорськомовна освіта та вся шкільна система Закарпаття могли вижити. Необхідність цього постійно підкреслюється. Ми не можемо відмовитися від того, щоб угорська громада Закарпаття мала право користуватись рідною мовою та берегти свою культуру на своїй рідній землі», – наголосила Почої-Томашших Оршоя.

Після вітального слова гості переглянули відеоролик із кадрами основних моментів минулорічного балу.

Протягом усього вечора на сцені виступали відомі закарпатські музиканти та гурти. Першим був гурт «Dixieland Band» м.Берегова, вслід за ним виступив танцювальний колектив «Гармонія», після чого на сцені один за одним демонстрували свої таланти відомі в світі музиканти, родом із Закарпаття – такі як гітарист Ференц Бернат, оперний співак Йожеф Чобоя, піаніст Бочі Янош, співачка Берегсасі Ольга та оперний співак Бакша Андраш. Митці підтримали благородну ініціативу балу своїми виступами.

Гості балу, одягнені в костюми 1920-х років, відтворюючи та навіть перевершуючи стиль «Великого Гетсбі», з радістю користувались послугами фотографа Ласло Фюлепа біля фотокутка: кожен із них поповнив свій фотоальбом вишуканими світлинами. Гарний настрій танцювальної вечірки забезпечив гурт «Інтеграл».

Під час балу у гостей була можливість придбати лотерейні квитки. Розіграш відбувся опівночі. Ті, кому поталанило, повернулися додому з цінними подарунками, виграними під час лотереї.

Газета Карпатолйо

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах