98581
12:56 12.022020

В Ужгороді обговорили епізоотичну ситуацію в області та контроль за якістю харчових продуктів

Життя 5008

Цьогоріч випадки захворювання птиці на високопатогенний грип були зареєстровані в сусідніх із Закарпатською областю державах, зокрема у Польщі, Словаччині, Угорщині, Румунії, а 20 січня – і в одній з областей України (Вінницькій). Також на території нашої держави зафіксовані і два випадки захворювання на африканську чуму свиней.

У зв’язку з напруженою епізоотичною ситуацією в області в Ужгороді відбувся брифінг начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ ДПСС Юлія Шимона та начальника Головного управління Держпродспоживслужби в області Івана Гуледзи.

– Що стосується африканської чуми свиней, то минулоріч була проведена депопуляція. На Закарпатті фахівці були змушені відстріляти 222 голів свиней. Взагалі на Закарпатті, починаючи з 2016 року до першого кварталу 2019 року, ситуація щодо вірусу АЧС була неблагополучною, але завдяки злагодженим спільним діям органів влади, відповідних служб та проведеним заходам з оздоровлення цю проблему вдалося вирішити. Як наслідок, 2019 рік область завершила з нульовим показником, – наголосив Юлій Шимон.

Щодо пташиного грипу, то цей вірус, за словами спікерів заходу, небезпечний ще й тим, що несе загрозу життю та здоров’ю людей. Тож Всесвітня організація з охорони здоров’я тварин (МЕБ) акцентує особливу увагу саме на високопатогенних варіантах грипу та інших, наближених до нього. За статистикою, високопатогенний грип зафіксований у більше ніж 55 країнах світу, з них 22 країни Європейського Союзу (41%), 9 країн Азії. Не є винятком й Україна. Найбільші епідемії були у 2005, 2008 і 2016 роках.

Іван Гуледза також наголосив, що високопатогенний грип птиці тягне за собою низку негативних наслідків: зменшення поголів’я птиці, що становить загрозу продовольчій безпеці; застосування певних обмежень; заборона торгівлі; необхідність проведення додаткових ветеринарно-санітарні заходів, які потребують залучення додаткових людських і фінансових ресурсів.

Згідно з інформацією ГУ ДПСС, найбільше птахогосподарств на Закарпатті знаходиться у Виноградівському районі (11), по дві – в Хустському і Ужгородському районах, і одне на Мукачівщині.

В області діє 36 мобільних груп, що проводять постійний огляд дворогосподарств на виявлення випадків нетипової поведінки тварин. Уже обстежено понад 51 тисячу дворогосподарств.

Відтак посадовці коротко розповіли, як здійснюється в області контроль за якістю харчових продуктів, яку продовольчу продукцію найчастіше досліджували торік і за якими показниками. Розповіли про планові та позапланові заходи державного контролю.

– У нас було шість випадків отруєнь, де ми провели всю крокову роботу. Відповідно до усіх суб’єктів господарювання були застосовані штрафні санкції, – заявив Юлій Шимон.

Найбільше до лабораторії на перевірку надходять овочі та фрукти, оскільки на Закарпатті безліч садів та парників. Перевіряють краяни також воду та продукти харчування. Такий аналіз є платним.

Що стосується штрафів, то їх минулоріч було накладено на 197 тис грн за недотримання санітарно-гігієнічних умов тощо.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах