94063
17:28 8.112019

Золото під ногами: чому не можна спалювати опале листя?

Життя 11234

Осінь на Закарпатті асоціюється не тільки із різноманіттям фарб листя, але й із запахом диму, який ми пам’ятаємо з дитинства. Утім приємного у цих спогадах мало. Паленим повітрям важко дихати, а загазованість досягає критичної межі.

Екологи та лікарі б’ють на сполох. Адже листя втягує в себе різні хімічні сполуки і разом із димом у повітря потрапляють канцерогени, чадний газ і важкі метали, що можуть викликати онкологічні захворювання. Окрім того, це призводить до забруднення повітря, води та ґрунту, а також зникнення певних видів тварин.

Законодавство України забороняє палити листя. Проте розмір штрафу за таке порушення занадто малий, тому люди, особливо в селах, продовжують масово його палити.

У чому шкода?

Для двірників осінь – одна із найгарячіших пір року. Роботи у них – непочатий край. Із вулиць, пагорбів та галявин двірники згрібають опале листя і формують із нього величезні купи. Далі його забирає обслуговуюча організація, яка займається вивозом сміття.

Утім на власних присадибних ділянках люди часто вирішують все-таки спалювати – бур’яни з городу, старі гілки, а з ними і листя.

– Так робили ще мої бабусі та дідусі. І мене навчили. Я не думаю, що від цього дуже велика шкода. Єдине – дим. Але він швидко розсіюється, – розповідає ужгородець Андрій Копитчак. – Про штрафи я не чув. Та й не дуже розумію – за що. За те, що сам прибрав свою приватну територію? Мої сусіди не проти, та й вони самі спалюють листя.

Тож чоловік вважає, що великої шкоди довкіллю не завдає. Утім лікарі та екологи думають інакше.

Фахівці з Держпродспоживслужби стверджують, що часто люди не надають ваги цьому питанню, а варто було б. Адже тліюче листя виділяє чадний газ, який блокує постачання кисню до тканин організму.

Також при спалюванні виділяється бензопірен, що може викликати у людини рак. Із димом у повітря виходять діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

За словами голови ГО «Всеукраїнська організація Зелений Фонд» Максима Фролова, при спалюванні 1 тонни листя виробляється 9 кілограмів шкідливих речовин. На поверхні листя скупчуються вегетативні речовини, які при горінні перетворюються на шкідливі. І все це потрапляє на нашу шкіру та в легені.

За словами лікарів, таке спалювання виділяє отруйні гази, може бути джерелом алергії та впливає на імунну систему. В першу чергу, страждають люди похилого віку, діти та вагітні жінки. При згорянні виділяється вуглекислий газ та оксид азоту. Це може викликати бронхоспазми, алергію, кашель, задуху.

Цікавим є те, що дим від такого багаття має у 350 разів більше шкідливих речовин, ніж дим від куріння.

Спалення призводить ще й до забруднення атмосфери, води та ґрунту. Небезпека полягає і в тому, що це може перерости у неконтрольоване горіння. Міністерство екології та природних ресурсів попереджає, що такі дії призводять також до зникнення певних видів тварин та загибелі комах.

У землі від диму задихаються гризуни. Часто не встигають втекти зайці, згорають пташині гнізда.

Зазвичай разом із листям горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні, скажімо, одного поліетиленового пакету в повітря викидається близько 70 різних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. При горінні гуми утворюється канцерогенна сажа.

Закон забороняє

За законом України в населених пунктах відкрите спалювання листя заборонене. Стаття 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення вказує, що за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків накладається штраф у розмірі від 170 до 340 гривень. А стаття 82 застерігає, що за порушення правил зберігання, розміщення, утилізації та використання відходів штраф сягає 1700 гривень.

Конституція України гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, а отже – кожен має законне право боротися з цим явищем.

Чиновники закликають: якщо ви страждаєте від диму – не бійтеся скаржитися у поліцію чи до місцевої влади. Навіть якщо це ваш сусід.

Та разом з тим штрафів за спалювання сухого листя ніхто не боїться. Бо ж хто чув, щоб за це штрафували?

У Мукачеві із порушниками борються муніципальні інспектори. Кажуть, щодня виїжджають на виклики і самостійно патрулюють вулиці. Утім адмінпротокол часто скласти не вдається. За словами інспекторів, громадяни просто не відчиняють їм двері.

Про заборону спалювання сухого листя нагадують і працівники Ужгородської міської ради, які спільно з УДСНС України у Закарпатській області та Держекоінспекції перевірятимуть, чи не спалюють листя, гілки. Порушників штрафуватимуть.

Розумна альтернатива

Безпечна та корисна альтернатива спалюванню – компостування. Цей метод є безпечним способом переробки листя та інших органічних відходів, що не шкодить довкіллю. Компост із харчових відходів та дворового сміття на задньому дворі може значно зменшити необхідність утилізації таких відходів місцевими органами влади та зменшити кількість сміття, що викидається на сміттєзвалище.

Для цього не треба особливих знань або зусиль. Потрібен спеціальний резервуар або просто яма, куди можна помістити листя і помірно його зволожувати. Потім цим добривом можна удобрити ґрунт.

Ужгородка Анна Ісакевич виготовляє компост з опалого листя вже кілька років. Каже, кращого добрива і не придумаєш.

– Компост може стати у великій нагоді на вашому подвір’ї та у господарстві, – розповідає жінка. – Його можна використовувати як високоякісне органічне добриво у саду та на городі для підживлення грунту і підвищення його родючості. Він покращить стан грунту, допоможе землі краще вбирати повітря та воду, зменшить ерозію ґрунту. Тому завжди усе листя із моєї приватної ділянки я компостую. А вже цим добривом підживлюю рослини у своєму саду. Особливо його полюбляють мої екзоти – хурма та ківі.

Тож пані Анна вважає, що природно – листя компостувати. Це справжнє золото під ногами. Тоді від цього виграють усі. А ось спалювання – це далеко не природний процес, як багато хто вважає і, окрім шкоди людям і довкіллю, нічого не приносить.

До прикладу, в Європі визнають, що опале листя – справжнє золото під ногами, адже з нього «роблять гроші». В деяких європейських країнах листя перевозять на спеціалізовані заводи, де воно за допомогою стиснення перетворюється на поліна, брикети для отримання газу, які цілком придатні для спалювання в камінах. У деяких країнах зібране листя просто утилізують на полігонах твердих побутових відходів, переорюючи листя з ґрунтом, або спалюють на сміттєспалювальних заводах, обладнаних комплексною системою очистки диму. А от у нас поки що у цьому питанні – прогалина. Що ж, можливо з часом і Україна навчиться з розумом підходити до цього питання.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах