85912
18:45 24.062019

Робоча зустріч із представниками німецького міста-побратима Ужгорода – Дармштадта

Життя 1841

Робочу зустріч із представниками німецького міста-побратима Ужгорода – Дармштадта провели сьогодні в Ужгородській міській раді щодо реалізації в нашому місті у рамках програми «Партнерські проекти для сталого місцевого розвитку» (NAKOPA) проекту «На шляху до сталого управління твердими побутовими відходами у місті Ужгород».

Проект має на меті покращення загальноміської стратегії поводження з твердими побутовими відходами та запровадження сортування сміття. Він передбачає облаштування підземних пунктів селективного збору побутового сміття в історичній частині Ужгорода, розробку концептуально нових підходів до поводження з відходами, проведення інформаційної кампанії для населення, зокрема школярів щодо важливості сортування сміття тощо.

Представники структурних підрозділів міськради та громадських організацій сьогодні заслухали презентацію з магістерської роботи Юлії Мор – студентки Вищої школи Дармштадта за спеціальністю інженерія навколишнього середовища. Це дослідження – основа концепції проекту для Ужгорода, на який є сподівання отримати фінансування за програмою NAKOPA. Проаналізовано склад відходів, поточні та майбутні демографічну та економічну ситуацію в Ужгороді, Ужгородському та Перечинському районах, скільки було і прогнозується населення, скільки продукується відходів на одну людину, якою має бути тарифна політика. Зроблено СВОТ-аналіз сильних і слабких сторін поводження з твердими побутовими відходами, шансів та ризиків на майбутнє. Відзначалося, що значну частину відходів складає органіка, чимало і цінної сировини, яку можна переробляти. Виклики, які потрібно долати: ментальне ставлення людей, нове місце для звалища, яке б облаштовувалося за вимогами Європейського Союзу, запровадження сортування сміття вдома, зменшення частки органіки, пошук подальших інвестицій, бо лише з NAKOPA всіх проблем не вирішити.

Директор ТОВ «АВЕ Ужгород» Наталія Якубик подякувала Юлії Мор за ґрунтовне дослідження, додатково відзначила також, що серед викликів – те, що на Закарпатті немає жодного підприємства з переробки, діючі тарифи постійно низькі, а люди не готові платити більше.

Заступник начальника управління міжнародного співробітництва та інновацій Дмитро Мірошніков наголосив, що паралельно ведуться перемовини з іншими містами-побратимами, вивчаються можливості залучення коштів інших програм міжнародної технічної допомоги.

Відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах