49032
12:07 2.022018

Управління юстиції у Закарпатській області прозвітувало про результати роботи за рік та презентувало масштабний проект «Я маю право!»

Життя 7122

2018 рік в Україні оголошено Роком реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право!». Відповідно до тексту Указу, Уряд має забезпечити інформування громадян про гарантовані їм Конституцією та Законами права через ЗМІ, шляхом роботи центрів та бюро безоплатної правової допомоги Мін’юсту, запровадження телефонних «гарячих ліній», організації зустрічей з громадянами за місцем проживання, виготовлення інформаційних матеріалів.

1

Про те, що передбачає цей проект, а також про головні підсумки роботи керівництва Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області та Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги йшлося під час брифінгу в Закарпатській ОДА.

«Цей рік пройшов для нас під егідою захисту прав та свобод громадян, – наголосила начальник Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Руслана Натуркач. – З початку цього року було запроваджено пілотний проект «Онлайн будинок юстиції». Цей проект увібрав у себе усі без виключення сервіси, які Міністерство юстиції надає в електронному вигляді. Нині кожен має можливість отримати інформацію з реєстрів Мін’юсту, зареєструвати громадські формування, отримати дані про електронний цифровий підпис. Дуже важливим нововведенням у цьому році стала така послуга, як SMS-Маяк. Ця послуга відстежує будь-які зміни, що відбуваються з нерухомістю в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно і повідомляє вас. Крім цього у серпні цього року запрацював оперативний штаб із захисту прав і свобод власників земель та збіжжя. Основна його мета – захист прав власників земель та орендарів від рейдерських захоплень. У цьому році було також багато зроблено у сфері забезпечення інтересів бізнесу…»

За словами начальника управління державної реєстрації територіального управління юстиції у Закарпатській області Маріанни Готри, продовжується значна робота у реалізації пілотних проектів Мін’юсту. Зокрема, відбувається видача свідоцтв про народження немовлят у пологових будинках. Так, за 2017 рік було видано 3122 свідоцтв. Ще один не менш важливий проект – електронний сервіс з проставлення апостиля на офіційних документах.

IMG_2027

«Запровадили та інтенсивно популяризуємо пілотний проект «Шлюб за добу», так вже укладено 223 шлюбів. Запроваджено цей пілотний проект також в містах Тячеві та Мукачеві. Здійснюється також подача заяв про державну реєстрацію актів циільного стану «Звернення у сфері ДРАЦС» через веб-портал. Цією послугою скористалися вже 1321 житель Закарпаття», – розповіла Маріанна Готра.

Що стосується діяльності центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області, то ними протягом 2017 року було видано 2960 доручень адвокатам, для надання БВПД, що майже на 500 доручень більше ніж у минулому році.

«Це свідчить про те, що довіра з боку населення до нашої роботи зростає. Протягом цього року ми взаємодіяли із понад сотнею адвокатів, які працюють у нас за контрактом. Їм вдалося досягти значних успіхів у захисті інтересів громадян у низці кримінальних та цивільних справах. Часто до нас звертаються закарпатці просячи захисту в житлових, земельних, сімейних, банківських питаннях», – зазначив директор регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Василь Попадинець.

Задля покращення якості безоплатної правової допомоги центрами регулярно проводяться навчання-тренінги для працівників центрів і бюро та адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу громадянам.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах