135321
16:09 1.092022

В Угорському домі Мігая Мункачі відкрито художню виставку «Пензлем за мир». ФОТО

Життя 5440

У Мукачеві починаючи з 31 липня до 15 вересня, функціонуватиме виставка картин. До уваги поціновувачів мистецтва представлені творчі роботи учасників Товариства мистецтва та культури Карпатського регіону, які у липні цього року брали участь у пленері «Пензлем за мир».

Експозиція розташована у виставковій залі Угорського дому ім. Мігая Мункачі.

” Назва нашого пленеру – вияв бажання жити та творити у мирі. Ми хочемо повернути те, мирне життя, хоча і розуміємо, що таким як воно було, вже ніколи не буде. Але я дуже радію можливості, не зважаючи на важкі часи, бути причетним до цього творчого заходу”, – зазначив директор Угорського дому ім. Мігая Мункачі Йосип Торпоі.

Картини закарпатські художники писали протягом тижневого пленеру в мальовничому селі Петрово на Берегівщині. Абстракції, пейзажі, автентичні мотиви та трагічні події сьогодення. Загалом, 14 митців представили своїх 26 робіт.

“Третього липня ми почали роботу нашого пленеру, який тривав протягом тижня. Дуже багато художників до цього навіть пензлі не брали до рук, але для нас було важливим відчути і побачити їхні імпульси у роботах. Віра і мистецтво – тотожні поняття. Митці дуже часто шукають суть життя і дуже рефлектують на всі ті події, які зараз відбуваються. Ті пророцтва, які ми побачимо на цій виставці декого збентежать, а когось надихнуть на добро. Але точно не залишать байдужими”,- висловився президент товариства культури та мистецтва Карпатського регіону Ласло Орі.

За словами куратора пленеру, художника Аттіли Коприви, захід-своєрідний дружній культурний міст між угорцями і українцями. А також ще одна можливість долучитися до допомоги.

” Це не просто виставка, це ще й аукціон. Після її завершення ми зробимо платформу для аукціону і продамо ці твори. А вилучені кошти передамо на потреби людей, що постраждали під час війни та тих, хто зараз обороняє нашу країну”,- каже художник.

Такі заходи – це результат українсько- угорської співпраці, адже без підтримки країни сусідки – Угорщини, чимало мистецьких проєктів на Закарпатті довелося б поставити на паузу чи зовсім відмінити. Президент фонду “Угорець за угорця” Томаш Манковітч, під час своєї промови, зазначив, що з перших днів війни Академія мистецтв Угорщини долучилася до підтримки українських митців.

“В мене сьогодні важлива місія, я приїхав не тільки для того, аби відвідати виставку, але й щоб передати творчим будинкам та організаціям Закарпаття, 10 мільйонів форинтів. Ці гроші пожертвували угорські митці, аби підтримати своїх колег на Україні. Заради того, аби культурно- мистецькі проєкти, розпочаті до війни, тривали!”,- зазначив Томаш Манковітч.

Захід був присвячений 15-річчю з часу заснування Товариства мистецтва та культури Карпатського регіону. Це вже третя виставка з часу повномасштабної війни.

Експозицію “Пензлем за мир” можна відвідати до 15 вересня!

Ірина ГРАБКО

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах