132708
15:25 9.072022

На Закарпатті стартував четвертий етап проєкту «Магія музики»

Життя 2285

Стартував четвертий етап курсу навчання «Магія музики», який реалізовує Благодійний фонд «ҐЕНІУС» у рамках Національної програми з підтримки талантів. Перші прослуховування молодих музикантів відбулися 8 липня в стінах Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. Мета проєкту – підтримка вихованців закарпатських музичних шкіл, розвиток їхніх талантів, популяризація світу класичної музики серед молоді.

Учасників концерту, на якому представили себе молоді піаністи, привітала директор БФ «ҐЕНІУС» Наталія Вараді. «Наша організація намагається всебічно підтримувати обдаровану молодь, забезпечувати умови для їхнього розвитку, методи та навчання. Зокрема і в рамках проєкту «Магія музики», де в пріоритеті – молоді піаністи», – наголосила Наталія Вараді.

«Якщо є щось постійне в цьому світі, то це сила музики, тому що вона має таку потужну силу, яка здатна змінити багато: вона створює спогади, змінює настрій, і це дуже потрібно зараз: живити духовні сили», – зазначила вона. «Дуже важливо, щоби діти відчували, що ми поруч, ми їх підтримуємо, є надія і майбутнє, і навіть після війни на Закарпатті буде життя, розвиток обдарованої молоді», – додала Наталія Вараді.

Професійний наставник навчання, угорська піаністка, лауреат Премії ім. Ференца Ліста, Андрея Варнадь у своєму виступі звернула увагу на масштабну силу музики: «Минулорічний заключний концерт проєкту також засвідчив, що він справді має право на існування. Той факт, що я можу прийти до вас і відновити зв’язок за лічені секунди, створює певне смирення в усіх нас», – зазначила Андрея Варнадь. Мисткиня додала, що дуже щаслива знову відвідати наш край: «Тут я бачу такі щасливі дитячі очі, таких привітних учителів, що навіть не відчуваєш фізичного напруження, просто добре давати, приємно приїжджати до вас, і я сподіваюся, що це все продовжуватиметься ще протягом багатьох років».

«Вважаю, що музична освіта на Закарпатті на дуже високому рівні, світового рівня. Тут я відчуваю симбіоз і з боку вчителів, і з боку дітей, в який приємно потрапити. Це унікальний наставницький проєкт, оскільки протягом місяців я займаюся як із викладачами, так і з учнями. Ми разом розробляємо навчальну програму, разом намагаємося формувати твори, музично розвиватися, і я вважаю, що це справжня історія успіху», – додала піаністка.

Заявки на навчання в рамках проєкту подав 31 обдарований учень 12 вчителів музики.

Перше прослуховування відбулося у змішаній формі, протягом якого виступили 18 учнів: 17 вихованців Берегівської школи мистецтв ім. Золтана Кодая, та 1 – Ужгородської школи мистецтв. 8 дітей беруть участь у проєкті вперше.

Разом із дітьми на прослуховування прибули і їхні педагоги. «Харизма Андреї Варнадь надихає і учнів, і вчителів, це величезна мотивація для всіх. Сподіваюся, що навчання продовжуватимуться і надалі, а наразі ми вже в очікуванні нових вражень», – каже вчителька Берегівської школи мистецтв Світлана Барна. За її словами, це навчання забезпечує розвиток не тільки учнів, багато чого від наставниці можуть почерпнути і вчителі для підвищення професійного рівня.

Протягом навчання приділяють значну увагу розвитку музичного розуміння, відчуттю емоційного змісту музичних п’єс, знайомству з історією творів, а також допомагають подолати сценічний страх.

Онлайн-курс навчання, загалом 60 годин, триватиме протягом липня-серпня, і завершиться 25 серпня звітним концертом.

Олександра Чуга/Csuha Alexandra/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах