127375
14:44 9.042022

В Ужгороді відбувся майстер-клас «Писанки від птахів»

Життя 4772

Особливим символом Великодня стала писанка. Давня традиція розмальовувати пташині яйця перетворилися на справжнє мистецтво.

Пташині яйця дуже різноманітні. Вони різняться за розмірами, кольором та формою. Деякі з них нагадують справжні писанки та крашанки.

Про різноманіття пташиних яєць дізналися дітки внутрішньо переміщених осіб та ужгородці під час майстер-класу «Писанки від птахів», який для них організували наукові співробітники Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького.

Забарвлення пташиних кладок визначається двома пігментами: протопорфірином (червоно-коричневий) та білівердином (синьо-зелений). Кількість пігментів та їх співвідношення фарбує яйця у різні кольори: від жовтого, блакитного, зеленого до темно-коричневого, чорного. Дітки дізналися про те, що в синиці великі яйця білі в червону крапочку, а в горобця хатнього переважають бурі кольори. Найбільше сподобалися яскраві блакитні в чорну цяточку кладки дроздів. Науковці нагадали також правила поведінки у природі. Зараз у птахів починається гніздовий період, тому дуже важливо дотримуватися тиші під час прогулянок у лісі чи в парку, а побачивши пташку на гнізді, не турбувати її й не лякати.

Під час майстер-класу дітки власноруч виготовили декоративні писанки тепер із картону, розмалювали їх пташиними візерунками та прикрасили квітами. Всі старалися і з відповідальністю взялися за роботу, тому, що розмальовуючи яйця, вони ще й допомагали пташкам впізнати свої кладки, які зачарувала зла відьма. Пташки за роботу «віддячили» діткам смачними шоколадними крашанками.

Про це повідомляє Департамент культури, національностей та релігій Закарпатської ОДА.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах