124160
18:29 15.022022

У церкві Перечина освятили свічки-грімниці. Фото

Життя 10818

Сьогодні, 15 лютого, церква східного обряду відзначає Стрітення Господнє – день, коли Ісуса Христа немовлям вперше принесли до храму. В православних та греко-католиків це одне із найбільших 12 свят після Великодня.

Біблійна історія

Сина Божого у Єрусалимський храм принесли Діва Марія та святий Йосип. Сталося це на 40-й день після народження Спасителя. У церкві їх зустрів святитель Симеон Богоприємець. Він був великим праведником, який знав від Духа Святого, що не помре поки не побачить Ісуса. На Спасителя чекав багато років, був чоловіком похилого віку.

Стрітення офіційно стало святом у другій половині IV ст. Перші паломники у своїх письмових спогадах зауважували, що цей день відзначався майже так само урочисто, як і Великдень.

Освячення свічок

У церквах Закарпаття цього дня відправляють Божественну літургію. Після її завершення священик кадить свічки і кропить їх свяченою водою, виголошуючи: «Благословляються і освячуються свічі ці окропленням води цієї свяченої в ім’я Отця і Сина, і Святого духа. Амінь». Там же їх запалюють, а потім несуть додому.
Так було і в Перечинському греко-католицькому Свято-Миколаївському храмі. Обряд освячення стрітенських свічок провів отець Мирослав. Прихожани принесли парафінові і воскові свічки, декорувавши їх пластиковими квітками,  різнокольоровими стрічками, гілочками самшиту, розмаринком, сухоцвітами.
Освячені на Стрітення свічки називають грімницями. Вважається, що вони мають магічну силу. Запалюють їх, коли надворі починається буря з громовицями і блискавками, під час пожежі, паводку.

Зима зустрілася з весною

У дохристиянських звичаях цей час Стрітення здавна сприймається, як зустріч зими з весною. З 16 лютого початок весняно-городніх робіт, садівники приступали обрізати і щепити дерева. Казали: «До Стрітенія лиши дерева спати, а по Стрітенію можеш обрізати». Щепили з дерева на дерево, бо вважали, що прищепа і відщепа в’єдно просипаються і файно зростаються. Ґаздині висівали в ящики насіння овочевих, щоб мати ранню росаду.

Старожили кажуть: яка погода на Стрітення, таке буде і літо. Сьогодні дощило.

Серед закарпатців побутує прикмета: як зустрінеш і проведеш Стрітення, таким буде і наступний рік. 

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах