119653
09:00 11.102021

У Берегові відбулася посвята у випускники учнів ліцею ім. Габора Бетлена

Життя 3519

8 жовтня Берегівський ліцей імені Габора Бетлена (раніше Берегівська угорська гімназія ім. Габора Бетлена) провів традиційне свято «Посвяти у випускники». Зелену стрічку, яка символізує віру та надію, отримали 37 випускників навчального закладу.

Директор ліцею Арпад Сабов, вітаючи випускників, звернув їхню увагу на важливість збереження традицій, зокрема ліцею. Він також наголосив, що випускники цього закладу по завершенні навчання «традиційно» будують блискучу кар’єру, адже працюють в економічній та науковій, освітній, культурній сферах. «Сподіваюся, що ви також будете наслідувати приклад своїх попередників, підвищуватимете репутацію нашого ліцею, станете корисними членами нашої невеликої закарпатської громади, водночас, якщо доля занесе вас у далекі краї, не забувайте, звідки ви родом», – побажав директор випускникам.

Свято «Посвяти у випускники» – одна з найбільш гарних традицій ліцею, до якого з року в рік ретельно готуються учні випускних класів. Цьогорічний захід став особливим тим, що навчальний заклад відзначає 30-річчя того дня, коли Берегівська угорська гімназія відкрила свої двері як правонаступник колишньої Угорської королівської гімназії. З цієї нагоди керівництво школи оголосило 2021-й роком пам’яті Габора Бетлена. Саме його слова: «Не завжди можна зробити те, що потрібно, але завжди слід робити те, що можете» стали гаслом цьогорічного свята. У дусі цієї концепції, класні керівники Ніколетта Петьо та Жужанна Рубец прикріпили зелені стрічки своїм учням, а ті, у свою чергу, своїм класним керівникам та керівництву ліцею. Відтак, до випускників звернулися їхні класні керівники.

«Немає більш прекрасного віку для людини, ніж роки молодості. Зв’язки, які утворюються в цьому віці, не розриваються назавжди, тому тоді ми не шукаємо друзів у світі, а знаходимо весь світ у своїх друзях», – цією цитатою слів Ференца Келчеї розпочав привітання випускників Генеральний консул Угорщини у Берегові Матяш Сіладі. Під час виступу дипломат підкреслив: «Відомо, що Берегівська гімназія, нині вже ліцей, є елітним навчальним закладом угорської національної меншини на Закарпатті, елітною середньою школою. Ця еліта повинна бути кращою за своїх угорських колег. […] Крім того, є ще один аспект: досконалість у середовищі більшості. Ось чому особлива похвала належить учням, які стають успішними у цих умовах».

Випускників також привітала начальниця управління освіти Берегівської міської громади, котра дала напутнє слово цитатою Альберта Сент-Дьорді: «Школа призначена для того, щоб люди навчилися вчитися, пробуджувати прагнення до знань, пізнати радість добре виконаної роботи, відчути смак творчості та знайти роботу до душі».

Після цього думками про важливість вдячності та молитви поділився єпископ Закарпатської реформатської церкви Шандор Зан-Фабіан. Він також попросив Божого благословення на учнів, батьків та педагогів, навчальний заклад та всіх присутніх.

Свято продовжилося виступом випускників, котрі підготували вірші та пісні про важливі для них цінності та чесноти – патріотизм, віру, любов, людяність, сім’ю, повагу, честь, довіру, дружбу, наполегливість, надію. Підтвердженням того, що це не пусті слова для них, стало те, що випускники попросили своїх рідних не витрачати кошти на букети квітів, а натомість зібрати їх для допомоги хворому хлопчику, Юлію Каракашу. До благородної справи долучилися й учні інших класів, педагогічний колектив та гості свята.

Вчителі ліцею, за традицією, привітали випускників піснею. Цього разу вони виконали музичну композицію Яноша Бровді. Затим випускники передали символічну естафету попередньому класу з побажанням знайти та визначити найважливіші для них цінності. Свято завершилося народним танцем «Палоташ» та вальсом у виконанні випускників.

Csuha Alexandra/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах