117282
17:59 18.082021

Закарпатські угорські скаути таборували на Мукачівщині

Життя 4610

Берегівський осередок Закарпатської угорської асоціації скаутів цього року для таборування обрав околиці села Тростяниця Мукачівського району. До них долучилися також скаути із сіл Бене та Дийда.

Очільник осередку Михайло Томинець розповів, що підготовка до тижневого табору – це доволі тривалий і копіткий процес. За його словами, організація та вибір місця починаються за два місяці до проведення заходу. Зокрема потрібно знати точну кількість учасників, щоб забезпечити їх необхідними наметами, продуктами тощо.

Після визначення місця табору організатори узгоджують із власником території правила, вимоги та обмеження, тривалість заходу, а також питання водозабезпечення. «Власник обраної цього року території – Шандор Молнар, підприємець із села Ракошино. Табір розбиваємо тут не вперше, адже проводили його на цьому місці й 2017-го», – розповів Михайло Томинець.

Щороку обирається певна тематика. Цього разу це була культура індіанців.

Табір складається з кількох різних підрозділів: господарської частини, складу провіанту, медичних засобів та інших речей першої необхідності. Крім того, частина табору відведена для керівників. Окрема територія – це плац, де учасники проводять шикування кілька разів на день. У таборі є також підрозділи охорони.

Усі ці частини повинні бути якісно відокремлені й відповідно оточені, щоб кожен міг орієнтуватися, де саме знаходиться, де початок та кінець певної ділянки.

Головними елементами табору скаутів є флагшток для підняття прапора, місце для вогнища та вбиральні для дівчат і хлопців.

Щодня після пробудження з учасниками табору проводять ранкову зарядку, затим ідуть підняття прапора, сніданок, обід, вечеря, посиденьки навколо вогнища, спускання прапора та відбій. Усі інші заходи будуються навколо визначеної тижневої теми. У скаутському таборі діти разом розбивали намети, знайомилися в рамках спільних ігор, долучалися до приготування їжі, екуменічних богослужінь, грали в настільні ігри, вивчали народні пісні й танці.

Найменші учасники завершили таборування дещо раніше, у середу. Для них додаткову програму організували в Берегові.

Загалом участь у заході взяли 70 дітей.

Табір відбувся за підтримки Фонду ім. Габора Бетлена.

SD/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах