114907
14:10 16.062021

У Пийтерфолвівській філії Дитячої школи мистецтв та творчості угорського народу «Туліпан Танода» урочисто завершили навчальний рік

Життя 2519

14 червня в Пийтерфолвівській філії Дитячої школи мистецтв та творчості угорського народу «Туліпан Танода» (Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola) відбулись урочистості з нагоди завершення навчального року.

Першою до батьків, вихованців та гостей звернулася вчителька народного співу Ержебет Кокаш. Вона передала слово директорці Дитячої школи мистецтв та творчості угорського народу «Туліпан Танода» Юліанні Кіш, котра у своїй промові зазначила, що викладати гру на інструменті та народні танці дуже складно в рамках дистанційного навчання, яке запровадили у зв’язку з епідемічними обмеженнями. Водночас, за її словами, підсумкові іспити показали, що вихованці успішно закінчили семестр, незважаючи на складні обставини.

Президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ілдика Орос, у свою чергу, зазначила, що завершення навчання має бути для всіх святом, яке вкотре нагадає про причини створення Закарпатським угорським інститутом дитячої школи мистецтв – це любов до угорської народної культури, повага до культури. «Нехай кожен, хто занурився в це, усвідомить, чим володіє, пишається цим та передасть своїм онукам. Бажаю навчальному закладу мати якомога більше вихованців, котрі сприйматимуть цей жанр як покликання, адже тут вони отримують основу для цього», – зазначила Ілдика Орос.

Участь в урочистостях узяли також музикант, учитель музики Лайош Пал, його дружина Каталін Пал та директор Пийтерфолвівської філії Центру професійної підготовки ім. Егана Еде Лейнард Полін.

Після урочистих промов виступили вихованці дитячої школи мистецтв. Першими присутні прослухали програму акордеоністів, які виконали народні пісні. Затим виступили діти з грою на цитрі, а за ними учні класу народних танців. Усі виконували мелодії, пісні й танці різних регіонів Угорщини. У рамках концерту гості заслухали і юних виконавців на кларнеті та цимбалах. Закрили виступ традиційним угорським народним танцем – чардашем.

Випускники школи мистецтв отримали сертифікати про завершення навчання. А ті вихованці, котрі посіли призові місця на конкурсах, – грамоти та дипломи. Документи учням вручила директор Юліанна Кіш.

Звертаючись до випускників з напутнім словом, учитель Ержебет Кокаш наголосила: «Ніколи не забувайте, звідки ви, залишайтеся угорцями і танцюйте з угорським запалом!»

Олександра Чуга/Csuha Alexandra/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах