114424
15:59 6.062021

У Меморіальному парку села Чома запалили вогонь єдності

Життя 2651

4 червня всюди у світі, де живуть угорці, о 20.20 за середньоєвропейським часом запалили вогонь єднання. Торік, коли відзначалася сота річниця підписання Тріанонського мирного договору, організатори таким чином мали на меті символічно представити силу національної єдності. З огляду на велику зацікавленість акцію оголосили й цього року, до 101-ї річниці Тріанону. Представники Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) запалили вогонь єдності в багатьох населених пунктах краю, а головним став захід, проведений у Меморіальному парку Гонфоглалашу (віднайдення батьківщини) села Чома на Берегівщині.

У рамках дійства посадили дерево, яке зростало на Верецькому перевалі. Звідти до села його привіз на велосипеді Карой Токар, колишній шахтар Солотвинського солерудника.

Секретар з питань культури ТУКЗ-КМКС повідомив, що воно буде в парку на самоті недовго, адже в найближчі роки тут висадять по дереву з кожного відрізаного регіону. «Я дуже радий, що цю мою ініціативу вдалося реалізувати», – зазначив Карой Токар і додав, що пам’ять про події угорської історії робить нас сильнішими.

Пастор реформатської церкви Арпад Давід та декан Берегівського угорськомовного деканату греко-католицької церкви Закарпаття Ференц Демко попросили для присутніх Божого благословення.

Відтак вихованці Будинку культури села Чома виступили з народними танцями.

Символічний вогонь запалили о 20.20 на знак єдності угорської нації.

CsA/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах