104561
13:55 6.082020

Карантинна зона: чому Україну поділили на чотири кольори?

Життя 37817

Із 1 серпня Україна змінила підхід до віднесення інших країн до червоної чи зеленої зони у зв’язку з епідемією COVID-19. Міністерство охорони здоров’я оновлює списки раз на тиждень та дозволяє посилювати чи послаблювати карантин в окремих містах і районах областей.

Якщо раніше Україна вимірювала кількість активних хворих у тій чи іншій країні, то з 1 серпня це стало повністю так само, як це відбувається у державах Європи. Будуть два показники, при перевищенні яких країна буде віднесена до червоної зони.

Перший показник – приріст хворих за останні 14 днів, якщо він перевищує такий приріст на території України. Другий показник – відсоток хворих у країні за останні 14 днів порівняно з минулими 14 днями, якщо він буде більше 30%.

За такими двома показниками Україна буде вимірювати складність епідситуації і раз на 7 днів оприлюднюватиме перелік країн червоної і зеленої зони, щоб більш прогнозованим і зрозумілим був для українців перетин кордону.

Територію України з 1 серпня також поділили за 4 критеріями на зелену, жовту, помаранчеву й червону зони – для перетину меж «червоної» і «зеленої» зони будуть встановлені відповідні пости на кордонах адміністративно-територіальних одиниць.

Якщо область 5 днів поспіль буде перевищувати 4 загальнонаціональні індикатори, які були до цього, цю область розкладають на райони і міста обласного значення – і кожен район покаже свій внесок у стан захворюваності коронавірусної хвороби.

І залежно від того, який відсоток дає район або місто обласного значення, він буде виділений у зелену, жовту, помаранчеву або червону зону. Червона – це найкритичніша, в якій закривається все.

Якщо в області є червона зона, то каранин тут триває до того часу, доки внесок у загальну захворюваність в області не зменшиться, і область не перейде у помаранчеву, жовту чи зелену зону. Коли три дні поспіль показник кращий, район переводять в іншу зону.

Зелена зона – це загальнообов’язкові вимоги, які сьогодні є. Жовта – це «буферна зона», яка не дуже відрізняється від «зеленої» за обмеженнями, але стає попереджувальною. У цьому періоді заборонено відвідувати будинки літніх людей, лікарні, соціальні установи.

– Ми визначили регіони, які можуть потрапити до зеленої, жовтої, помаранчевої та червоної зони, і чітко встановили критерії, за якими ті чи інші регіони на рівні адміністративно-територіальних одиниць – це міста або райони – можуть потрапити до тих чи інших зон. Перехід у ту чи іншу зону ми вимірюємо, якщо є перевищення показників 5 днів поспіль. Якщо перевищення спостерігається 1 день за рахунок, наприклад, спалаху на підприємстві чи в гуртожитку, то один день не є визначальним. Повернутися назад (наприклад, із червоної в помаранчеву зону – ред.) можна після того, як 3 дні поспіль ситуація тримається на рівні, встановленому для більш легкої зони, – пояснив міністр охорони здоровʼя Максим Степанов.

За результатами засідання Центральної комісії ТЕБ та НС, 31 липня три регіони визначені за рівнем поширення COVID-19 як червоні зони: по одному у Волинській, Тернопільській та Чернівецькій областях.

До помаранчевої зони віднесені 10 регіонів: 2 – у Волинській, 4 – у Львівській, 2 – в Івано-Франківській та 2 – у Тернопільській областях.

До жовтої зони потрапили 40 регіонів.

Помаранчева зона – заборона на роботу розважальних закладів та ресторанів у нічний час, планову госпіталізацію в лікарнях, роботу спортзалів, дитячих таборів.

До неї увійшли міста: Івано-Франківськ, Львів, Бережани, а також кілька районів Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської областей.

Жовта зона – крім згаданого вище, заборонено також відвідувати будинки престарілих, лікарні, соціальні установи. Серед інших областей, до цієї зони увійшло і Закарпаття. Зокрема міста Берегово, Чоп, Ужгород, Хуст та більшість районів. Нагадаємо, в області залишається стабільним показник ковідних хворих – у середньому по 60 осіб на добу. Загалом із початку пандемії у 5 210 закарпатців встановлено діагноз COVID-19, із яких 683 – медики та 275 – діти. Утім, якщо виходити з того, що Закарпаття опинилося у жовтій зоні, то вже незабаром тут стане можливим відкриття дитячих садочків.

Зелена зона – зберігається масковий режим у місцях скупчення людей, треба дотримуватися соціальної дистанції, під час проведення масових заходів на пʼ”яти квадратних метрах може перебувати лише одна людина.

Червона зона – всі обмеження, які вже згадувалися, а також заборона роботи громадського транспорту, відвідування закладів освіти, діяльності кав’ярень і ресторанів. До червоної зони потрапили: Луцьк та Тернопіль; Кіцманський район Чернівецької області.

Загалом варто зазначити, що у МОЗ заперечують політичний підтекст у розподілі України на зони карантину.

«Ми чесно говоримо, яка є ситуація в тому чи іншому регіоні. Ми показуємо цифри, у зв’язку з чим потрібно вводити зелений або жовтий, або червоний рівні. В Міністерстві охорони здоров’я немає жодного натяку на політику. Єдиний пріоритет – здоров’я і безпека українців», – цитує пресслужба МОЗ Максима Степанова.

За словами міністра, визначення рівня поширення COVID-19 у кожному конкретному регіоні відбувається автоматично, без впливу людського фактору.

«Є цифри, які відображають реальну небезпеку, яка є в тому чи іншому регіоні», – сказав він.

Насамкінець варто зазначити, що 1 серпня МОЗ опублікувало новий перелік країн, які поділені на зони.

У червону зону потрапило багато нових європейських країн: Польща, Угорщина, Німеччина, Словаччина. В червоній зоні залишилися Албанія, Болгарія, Чорногорія.

В зелену зону перемістилися Білорусь, Великобританія, Швеція, Португалія та інші. У зеленій зоні залишається Єгипет, Туреччина та Хорватія.

Якщо ви прибуваєте в Україну після відвідин країни зеленої зони, то самоізоляція чи обсервація не вимагається.

Прибуття з країни червоної зони означає вашу обсервацію/самоізоляцію на 14 днів після перетину кордону.

Загалом коронавірус в Україні то відступає, то знову набирає обертів. Якщо на початку липня в Україні на день фіксували по 600-800 нових випадків COVID-19, то наприкінці місяця ці цифри становлять 1 000 і більше.

Восени до коронавірусу додасться ще грип, риновірусна інфекція, і тоді ситуація буде гіршою, прогнозує

Андрій Александрін, голова національної експертної групи з інфекційного контролю.

Він критикує і дії влади, які вважає недостатніми, і дії українців, які не дотримуються карантину.

Насамкінець більшість експертів вважають, що друга хвиля коронавірусу в Україні ще попереду і прогнозують її з листопада.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах