101610
21:16 24.042020

Задля посилення соціального захисту чорнобильців

Життя 5014

У 2020 році виповнюються 34-ті роковини Чорнобильської катастрофи. За словами директора департаменту соцзахисту населення ОДА Михайла Петрішки, в Закарпатській області проводиться постійна робота щодо посилення соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок ЧАЕС. Основні пільги і компенсації постраждалим громадянам фінансуються за рахунок коштів держбюджету, на забезпечення яких у 2019 році використано в повному обсязі понад 7 млн грн. У 2020 році для нашої області з держбюджету передбачено фінансування в сумі 5,4 млн грн.

На сьогодні збережено пільги, гарантовані державою чорнобильцям, у тому числі на проїзд та оплату комунальних послуг.

За рахунок коштів обласного бюджету торік аптечним та медичним закладам області відшкодовано 1,3 млн гривень за безплатне надання чорнобильцям ліків за рецептами лікарів та послуг зубопротезування. Цьогоріч з обласного бюджету на це передбачено понад 1,3 млн гривень.

Відповідно до Регіональної програми „Турбота” щодо посилення соціального захисту громадян на 2019-2021 роки за рахунок коштів обласного бюджету минулоріч відшкодовано витрати за самостійно придбані путівки 12 громадянам, постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС, на суму 99,519 тис грн. Крім того, за рахунок виділених 60 благодійних путівок для оздоровлення пільгових категорій громадян (в т.ч. для учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС і учасників АТО) торік оздоровлено 31 особу, постраждалу внаслідок Чорнобильської катастрофи.

З обласного бюджету у 2019 році для надання фінансової підтримки громадській організації „Союз Чорнобиль України” Закарпатської області та її заходам виділено 100 тис грн. У 2020 році цій організацій виділено 101 тис гривень. Більша половина цих коштів передбачена для надання матеріальної допомоги громадянам, постраждалим внаслідок ЧАЕС, до її роковин та до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії.

Водночас проблемним питанням залишається забезпечення житлом чорнобильців – осіб з інвалідністю. Сьомий рік поспіль відсутні видатки з держбюджету на забезпечення житлом даної пільгової категорії громадян (а таких значиться 176 сімей, в тому числі 30 сімей осіб з інвалідністю).

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розглянув звернення Закарпатської облради, яке зініціювала ОДА. 18 травня заплановано провести парламентські слухання на тему: «Чорнобильська катастрофа. Стан соціальної захищеності постраждалих осіб та актуальні завдання подолання наслідків».

Довідково: Станом на 1 січня п.р. в області проживає 3470 громадян, які мають статус постраждалих внаслідок ЧАЕС. З них: 1924 особи – учасники ліквідації наслідків ЧАЕС, 1273 особи ‒ потерпілі внаслідок аварії на ЧАЕС та 75 осіб, постраждалих внаслідок інших ядерних аварій. В тому числі 298 осіб з інвалідністю внаслідок аварії на ЧАЕС та інших ядерних аварій, та 558 дітей. На жаль, багато учасників ліквідації аварії на ЧАЕС померло, з них, в 2019 році 68 осіб (у 1996 році в області проживало 4100 учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС).

Пресслужба ОДА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах