629
16:33 14.022016

Повна матеріальна відповідальність при крадіжці

Життя 5108

«Я працював торговим агентом у приватній фірмі. Під час збору виручки по точках продажу в мене зі службового авто викрали велику суму коштів фірми. Я заявив про це в міліцію. Після того, як правоохоронці відібрали пояснення й поїхали з місця крадіжки, директор пояснив, що, оскільки зі мною було укладено договір про повну матеріальну відповідальність, я повинен сплатити втрачену суму своїм коштом. Прошу порадити, як мені діяти. Роман. Мукачево»

thumb_76601_news_m-300x207

Насамперед вам слід уважно перечитати свою посадову інструкцію. Якщо в ній вказано, що до ваших обов’язків входить зберігання, продаж (відпуск), перевезення переданих вам цінностей, а також є укладений з вами й роботодавцем договір про повну матеріальну відповідальність, то компенсувати втрачене – ваш обов’язок. Якщо ж немає посилання на такі обов’язки, то вимоги директора є неправомірними.

Однак трапляються випадки, коли працівник несе повну матеріальну відповідальність незалежно від наявності відповідних посадових обов’язків зі збереження ввірених цінностей та існування договору про повну матеріальну відповідальність, а саме: майно та інші цінності були одержані працівником під звіт за разовою довіреністю або за іншими разовими документами; шкоди завдано діями працівника, які мають ознаки діянь, переслідуваних у кримінальному порядку (тобто вами вчинено злочин); шкоди завдано працівником, який був у нетверезому стані; шкоди завдано не при виконанні трудових обов’язків. Якщо жоден із цих випадків не стосується вас та ситуації, що трапилася, то підстав вимагати компенсацію в роботодавця немає.

Коли ви скажете роботодавцю про безпідставність його вимог, ситуація буде така. Якщо він, приховавши злість, шукатиме підстав для вашого звільнення або створення труднощів на роботі, треба бути уважнішим та обережнішим. Якщо з часом напруженість спаде, то ситуація врегулювалась. Якщо ні, то можливим буде варіант, коли вас звільнять з роботи з ініціативи роботодавця, але це вже інша історія та інші правові висновки захисту трудових прав. Якщо роботодавець, не пробачивши, запропонує вам написати заяву на звільнення за власним бажанням чи за згодою сторін, то знайте: ця вимога також неправомірна. Якщо ви пристанете на такі умови роботодавця, то поновитися на роботі після написання заяви буде майже неможливо.

У будь-якому випадку не дайте себе обманути, оскільки навіть після повернення втраченої суми немає жодної гарантії, що ви працюватимете на цій роботі й далі. Роботодавець, вірогідніше, захоче показати іншим працівникам на фірмі, що у випадку повторення такої ситуації з кимось іншим настануть «негативні» наслідки, як у вас, а тому до вас він може ставитися з упередженням та створювати «труднощі» в роботі, адже переживатиме, аби таких випадків більше не траплялось. У будь-якому разі, що робити далі, вирішувати вам, однак знаючи законодавче регулювання вашої ситуації, зможете прийняти виважене рішення.

Віталій БУРИШИН, адвокат

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах