171333
08:30 23.092024

В Ужгороді облмуздрамтеатр відкрив 79-тий театральний сезон

Життя 211

Закарпатський академічний обласний український музично-драматичний театр імені братів Шерегіїв відкрив 79-ий театральний сезон.

Напередодні першу виставу сезону зіграли на малій сцені театру – це крайня прем’єра від режисера Віталія Семенцова «Венера в хутрі». В основі містичного трилера-комедії – п’єса Девіда Айвза за романом Леопольда фон Захер-Мазоха.

Учора ж на великій сцені представили для юних глядачів музичну виставу за мотивами казки братів Грімм «Бременські музиканти» (режисер-постановник – Олександр Саркісьянц), а пізніше – комедію з убивством «Вісім люблячих жінок» Роберта Тома у постановці Віталія Семенцова.

Перед другим показом на сцену вийшов директор-художній керівник театру Рудольф Дзуринець. Він закликав присутніх ушанувати хвилиною мовчання загиблих у російсько-українській війні, а також висловив вдячність захисникам і захисницям, які нині виборюють наше право жити у вільній і незалежній Україні.

Директор театру привітав свій колектив і відданих глядачів із початком нового театрального сезону, подякував за увагу до діяльності театру та підтримку директору департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА, заслуженому артисту України Євгену Тищуку, який завітав на подію.

Новий, 79-ий театральний сезон, за словами Рудольфа Дзуринця, стане потужною підготовкою до наступного, ювілейного сезону, та обіцяє прихильникам театру чимало цікавих подій. Так, до 13 прем’єр минулого театрального сезону додасться ще близько 10 різнопланових постановок у цьому сезоні.

Вже наступного тижня, 28 вересня, о 19:00 на сцені-фоє покажуть виставу-психологічну гойдалку «Гра в правду» за п’єсою Філіпа Лелюша у постановці режисерки Маргарити Савенко. Вистава була створена в межах реалізації проєкту Закарпатського облмуздрамтеатру «Гра в правду – вистава, що змінить світ», який здобув грантову підтримку від Українського культурного фонду за програмою «Культура без бар’єрів». Нещодавно прем’єру вже мали нагоду побачити глядачі в Словаччині та Румунії. На рідній сцені виставу покажуть уперше.

У жовтні на малій сцені відбудеться прем’єра від режисера Олега Мельничука, а в грудні на великій сцені – від Михайла Фіщенка. До кінця року репертуар театру може поповнити і вистава у постановці зіркового балетмейстера й артиста балету Дмитра Коляденка, який написав автобіографічну п’єсу. Крім того, планується, що протягом сезону на закарпатській сцені свої роботи представлять запрошені режисери – Станіслав Садаклієв, Ірина Ципіна та Іван Шаран.

Крім оновлення репертуару, триватиме і робота з покращення умов для комфортного відвідання закладу, зокрема, зі створення в ньому безбар’єрного простору. Як розповів директор, днями всередині театру та зовні прикріпили таблички зі шрифтом Брайля з відповідними тактильними вказівниками для людей із порушеннями зору і встановили кнопки виклику персоналу. Триває облаштування пандусів для людей із порушеннями опорно-рухового апарату. Крім того, каже Рудольф Дзуринець, театр докладатиме зусиль, аби зібрати кошти для встановлення спеціального ліфту, адже наявний пасажирський ліфт, який наразі допомагає потрапити до глядацької зали маломобільним людям, не вміщає відвідувачів на кріслах колісних. Також театр продовжуватиме започатковану в минулому сезоні практику адаптації вистав відповідно до потреб людей із порушеннями зору та слуху.

Про це інформує Департамент культури Закарпатської ОВА.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах