74182
14:37 25.012019

На Закарпатті відкрили виставку «Освенцимський альбом», присвячену жертвам Голокосту. ФОТО

Життя 4616

27 січня увесь цивілізований світ відзначає Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Закарпаття теж причасне до цієї трагічної події. Оскільки одна із найцікавіших та найбільших громад євреїв в Україні знаходилася саме на Закарпатті.

Під час війни вона була фактично повністю знищена. Це сталося у 1944 році. Майже у повному обсязі громада була депортована та вивезена до Освенциму, де знаходилися концентраційні табори. За різними даними, там було знищено від 1,2 до 2,2 мільйонів людей, більшість з яких були євреями.

Єврейська громада Закарпаття понесла величезні втрати. Не повернулося додому приблизно 115 тисяч.

Щорічно єврейська спільнота краю вшановує пам’ять жертв Голокосту. Цьогоріч в атріумі Закарпатської облдержадміністрації відкрили виставку під назвою «Освенцимський альбом».

180 фотознімків скрупульозно документують шлях єврейських в’язнів від виходу з вагонів до порогу газової камери. Закінчується «Освенцимський альбом» неймовірно моторошними кадрами старих людей і дітей, які чекають своєї черги на галявині між двома крематоріями.

Відкривали захід директор Закарпатського обласного благодійного фонду «Хесед Шпіра» Михайло Галін, а також очільник Закарпатської облдержадміністрації.

– У цій виставці відображається депортація закарпатських євреїв. Саме на їхній основі будуються найбільші експозиції, які є в Ізраїлі, Вашингтоні, Празі, Будапешті. Це єдине історичне свідоцтво про те, що відбувалося.

Нині оригінал альбому знаходиться в музеї «Яд-Вашем» в Єрусалимі. Туди його передала після 35-річного зберігання в себе Лілі Якоб-Зельманович Мейер. Єврейська дівчинка родом із с. Білки, що на Іршавщині, знайшла цей альбом в Освенцимі, в есесівській казармі, – розповів Михайло Галін.

Дуже багато людей упізнали себе на цих фотографіях. Це закарпатці, а також вихідці з нашої області, котрі тепер живуть в Ізраїлі та країнах Східної Європи. Був спільний проект з угорською єврейською спільнотою, і знайшлися люди, що ідентифікували на цих світлинах своїх родичів, про яких не знали, де ті поділися. Тож завдяки фото дізналися, що їхні рідні потрапили в «Освенцим».

Тож окрім історичних віх, із життя єврейської громади, можна також побачити самі світлини із «Освенцимського альбому». На цих фотографіях можна побачити також саму Лілі Якоб, а також її братиків. До слова, очі одного із цих хлопчиків, є символом усього геноциду. Бо вони відображають увесь біль і стогін єврейського народу.

Варто зазначити, що виставка відкрита у вільному доступі, тож усі бажаючі мають можливість побачити ці плакати зі світлинами.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах