162251
21:04 2.052024

Ясінянська громада долучилася до конкурсу проєктів ШГБ. Фото

Життя 1450

В рамках впровадження в Україні проєкту Ради Європи Ясінянська ТГ вперше цьогоріч взяла участь у конкурсі проєктів Шкільного громадського бюджету. Це є різновидом громадського бюджету. Як наслідок, з позиції органів місцевого самоврядування, ШГБ є одним із інструментів, що сприяє розвитку співпраці ОМС з учнівською молоддю, її включенню до процесів управління на місцевому рівні. ШГБ з позиції школярів – це інструмент, за допомогою якого учні та учениці шкіл на конкурсних засадах можуть отримати кошти з місцевого бюджету для реалізації власних ініціатив орієнтованих як на поліпшення освітнього процесу, так і середовища їх перебування.

Простішими словами, учні та учениці проводять дослідження, опитування серед учнівства закладу освіти, обирають пріоритетний для себе напрямок, опрацьовують ідею і стартують. Декотрі працюють одноосібно, інші – об’єднуючись у команду за спільними поглядами.

   У закладах освіти Ясінянської громади така ініціатива відбулася вперше. Фахівці, представники проєкту Ради Європи за допомогою гри-бродилки допомогли молоді зрозуміти основні кроки при створенні проєктів для ШГБ. А далі, захоплені ідеєю, можливістю і, не в останню чергу перспективою отримання коштів для втілення власної ідеї, учні та учениці почали працювати.

  Загалом в громаді від п’яти закладів освіти було подано 17 різних проєктів як за змістом так і за економічною складовою. В Лазещинському закладі учні хотіли створити зручне місце для зберігання тривожних рюкзаків, покращити приміщення бібліотеки, встановити систему оповіщення, оновити шкільний парк тощо. Учні квасівської школи, серед інших ідей, бажали  встановити велопарковку. А, до прикладу, Ясінянський ЗЗСО №1 подав два проєкти, що однаково вагомі для всіх учасників навчального процесу: Володимир Гринюк, випускник закладу запропонував «ЕКОареал» – створення екологічного куточка, де можна спостерігати за природою, навчатися в урочний та позаурочний час і відпочивати та, на перевагу йому, працювала група однодумців з різних класів школи, які просували проєкт «Прогрес рум» (Progress room) – мистецький простір, що об’єднає декілька видів творчої діяльності з акцентом на збереження традицій краю. Авторами цього проєкту стали Софія Дячук (7 клас ), Іван Васильчук (7 клас) , Соломія Палагній (8 клас) та Вероніка Молдавчук (7 клас).

  Протягом двох місяців під вмілим керівництвом вчителів автори проєктів обмірковували свої ідеї, створювали економічну лінію, шукали найкращі пропозиції продавців ліцензованих товарів, прораховували відсоток інфляції з огляду на час. Нарешті заявки були подані та розглянуті Конкурсною комісією. Проєкти допущені до промоції. Ось тут в повній мірі розквітла креативність дітей. Вони створювали промо ролики, агітаційні плакати та банери, проводили заохочувальні опитування й звісно, усе це шерили на своїх сторінках в Інстаграм та Фейсбук. Й ось настав період голосування. В електронній системі, до слова цілком прозоро, було згенеровано особистий QR код або покликання для кожного учня. За допомогою смартфону учень/учениця голосували за той, проєкт, який довподоби саме йому. Всі з нетерпінням очікували на результати, спостерігаючи за онлайн голосуванням на Всеукраїнському сайті ШГБ.

   Андрій Делятинчук, голова громади та Степан Штефуряк, начальник відділу освіти, молоді та спорту спільно відвідували активності на різних етапах впровадження та популяризації конкурсу серед учнівства.

  Уранці, 3 травня, команда авторів проєкту «Прогрес рум» (Progress room) ще не знаючи про результат, прокинулися переможцями голосування та здобули для покращення умов у школі своєю відмінною, злагодженою роботою 50 тисяч гривень.  

  Командна робота – запорука успіху! Завдяки вмілому та мудрому керівництву Галини Данів, директорки закладу освіти №1 смт Ясіня, вся команда вчителів та учнів працювала як єдиний, злагоджений механізм.

Разом до покращення та відбудови. Разом до перемоги!

Софія ПЕКАРОВИЧ

Фото: Корнелія Айб

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах