163817
09:00 4.062024

У Берегові відбувся святковий концерт до Дня національної єдності

Життя 3092

Угорська школа народного мистецтва «Туліпан Танода» і цього року відзначає День національної єдності угорців у рамках низки заходів.

Святкова подія відбулася в Закарпатському угорському інституті ім.Ференца Ракоці ІІ, де танець єдності згуртував більш ніж 300 дітей.

Захід відкрили студенти відділів «Туліпан Танода», які діють у Берегові та навколишніх населених пунктах. Вони виконали танець приналежності та представили композицію до пісні «Kézfogas» словацького композитора, лауреата премії Кошута Тамаша Сарки. З нагоди Дня захисту дітей присутні під калатання дзвонів згадали дітей-жертв російської агресії.

Звук дзвону символізує не лише смерть, але й радість і життя, сказала президентка ЗУІ Ільдіко Орос. «У нашій культурі дзвони символізують смерть, духовний порятунок і скликання живих. Однак нині цей дзвін дзвонить також і за жертвами війни, особливо за дітьми. Сьогодні ми схиляємо голови перед ними, і цей дзвін лунає також за їхніми душами. Але дзвони дзвонять і за живими. Вони символізують бажання жити далі. Країну хоча і пошматували, але єдність нації знищити не вдалося. Ми єдині й надалі. До того ж дзвони дзвонять і для тих, хто прийшов сюди вшанувати пам’ять про них. Сьогодні святкуємо та відзначаємо цей день танцем єдності й досягненням вихованців мистецької школи «Туліпан Танода», набутими за минулий рік», – пояснила пані Орос. Вона також наголосила, що танець єдності – це ініціатива, яка має коріння зі Словаччини, до якої приєдналися і з мистецької школи.

Заступник державного секретаря з питань громадської освіти Каталін Балатоні у вітальному слові наголосила, що угорська культура – ​​це те, що об’єднує та тримає нас у Карпатському басейні. «Тут можемо відчути зразкову єдність. До Дня національної єдності у 10 населених пунктах Закарпаття близько 2300 дітей одночасно представляють танець єдності. Я завжди радо підтримую такі події, де можна показати нашу угорську культуру. Вважаю важливим бути тут і приєднатися до танцю дітей, цим самим підтримувати і показати нашу національну єдність», – сказала пані Каталін.

Директорка «Туліпан Танода» Анджеліка Кепич сказала: «Танцем національної єдності ми приєдналися до ініціативи колишньої Північної Угорщини, на яку звернула нашу увагу президентка Ільдіко Орос, за якою нині, як всередині країни, так і за її межами, сила танцю демонструє нашу національну згуртованість, що є найважливішою гарантією нашого виживання і процвітання тут, на малій батьківщині». Вона також висловила подяку інституту та угорському уряду за надану підтримку.

Захід продовжили підсумковим концертом учнів угорської школи народного мистецтва імені Туліпана Таноди, які приїхали з Берегова та сіл: Гать, Гут, Яноші, Балажера, Чопівка, Галабор, Бадалово, Геча, Чома, Мачола, Оросієво, Бене, Мужієво, Косино та Астей і представили свої мистецькі здобутки, якими опанували протягом минулого навчального року. Учасники заходу мали змогу насолодитися виступами, угорськими народними піснями, спостерігати за народними дитячими іграми, а також послухати виступи народних інструменталістів.

Наталія ВАРОДІ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах