163847
09:19 4.062024

В Ужгородському національному університеті стартувала XXI Міжнародна конференція з неорганічної хімії в Україні

Життя 565

До Ужгородського національного університету з’їхалися видатні хіміки зі всієї країни та закордону. У понеділок, 3 червня, у виші стартувала XXI Міжнародна конференція з неорганічної хімії в Україні (XXI ICICU). Мета конференції – створити майданчик для обміну останніми результатами досліджень та інформацією про передові методи досліджень у цій галузі.

Протягом трьох днів науковці обговорюватимуть питання хімії твердого тіла, твердотільних неорганічних матеріалів, кристалохімії, синтезу нових сполук для сучасної медицини та фармацевтичної хімії, хімії та фізики матеріалів, атомної та електронної будови твердих неорганічних матеріалів, матеріалів для «зеленої» хімії тощо.

Привітав шановних гостей у стінах вишу ректор УжНУ Володимир Смоланка: “Упродовж чотирьох років організаторам не вдавалось проводити цю конференцію. Тому мені вдвічі приємніше вітати всіх в Ужгородському національному університеті, це честь для нас. Завдяки нашим ЗСУ ми можемо проводити важливі наукові події в очному форматі. Адже ніщо не замінить задоволення живого спілкування та обміну думок. Я впевнений, що протягом цих трьох днів пролунає багато цікавих доповідей про ваші напрацювання. Тож бажаю плідних дискусій”.

Академік Національної академії наук України, професор Анатолій Білоус зауважив: “Передусім хочу висловити вдячність керівництву УжНУ за гостинність та всім співорганізаторами, завдяки яким ми отримали можливість бути сьогоддні тут. Неорганічна хімія займає дуже важливе місце в сучасному житті. Зокрема, один із стратегічних напрямів розвитку науки є альтернативна енергетика, системи зберігання та накопичення енергії. Їхні параметри та властивості визначаються якістю електронних матеріалів, які повністю неорганічні. Надзвичайно актуальними у воєнний час є системи зв’язку – це очі і вуха на полі бою. Також неорганічна хімія тісно пов’язана з медициною. Всі доповіді нашої конференції згруповані в чотири напрями, які охоплюють всі важливі аспекти неорганічної хімії сьогодення”.

Також до заходів долучився проректор з наукової роботи Львівського національного університету ім. Франка, академік НАН України Роман Гладишевський: “Сьогодні в Україні вирішується доля майбутнього – національного, європейського, світового. Наші воїни на фронті дають гідну відсіч на фронті. А ми працюємо і готуємо відновлення країни. Це все вимагає інноваційних підходів та технологій. Після руйнівного вторгнення агресора, нам необхідно буде відновлювати міста, екосистему, закріплювати енергетичну систему України. І тут роль неорганічної хімії є дуже важливою”

Опісля вітальних слів директор Навчально-наукового інституту хімії та екології УжНУ розповів про структуру та наукову діяльність інституту: “Лабораторія та п’ять кафедр нашого підрозділу дозволяють нам цілеспрямовано займатися наукою на високому рівні. Це підтверджує той факт, що результати нашої діяльності публікуються у визнаних світом наукових журналах. Також ми гордимося нашою новою генерацією, молодими вченими, які можуть похвалитись неабиякими досягненнями. А наші випускники є надзвичайно затребуваними на ринку праці і, ще навчаючись, знаходять робочі місця”.

Партнери конференції: Міністерство освіти і науки України, Національна академія наук України, Ужгородський національний університет, Інститут загальної та неорганічної хімії ім. Вернадського, Університет гуманітарних та природничих наук ім. Яна Длугоша, Пряшівський університет.

Як зазначають організатори, напрямами конференції є хімія неорганічних і координаційних сполук, у тому числі медична хімія та фармакохімія; характеристика та властивості нових неорганічних речовин, кристалохімія; фізико-неорганічна хімія, нанохімія; матеріали подвійного призначення, альтернативні джерела енергії, хімія навколишнього середовища.

Ганна Фельцан, Інформаційно-видавничий центр УжНУ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Судитимуть трьох посадовців лісоохорони за 10,5 млн грн збитків через неправомірні рубки в Карпатах
16:50
«Минай» зустрічався з командами різними за класом
16:26
Колишню начальницю відділення Ужанського нацпарку судитимуть за допущення незаконної вирубки лісфонду на понад пів мільйона гривень
16:11
У бізнесовій спільноті Закарпаття з початку року – 3720 новостворених суб’єктів господарювання
15:55
Як ветерани можуть оформити субсидію
15:40
Випускник Ужгородського ліцею імені Августина Волошина Євген Поштак склав НМТ із математики на 200 балів
15:25
Закарпатців попереджають про високий рівень пожежної небезпеки
15:10
За півроку національні природні парки Закарпаття відвідали 57 тисяч туристів
14:48
Масований обстріл Києва: влучили у дитячу лікарню. Є загиблі, поранені
14:29
В Ужгороді відбувся традиційний футбольний турнір серед мікрорайонів міста
14:16
Всі новини