Традиція ясінянських дітлахів Закарпаття
Давня гуцульська традиція, яка частково вже була забута, відроджується з новою силою.
У чистий четвер, напередодні Великодня, всі діти поспішають … не до школи, а в кукуци!
Кожен на Рахівщині знає, що своїм корінням ця весела дитяча традиція сягає у сторічну сиву давнину. Зазвичай, діти об’єднуються у пари, невеличкі групи, беруть кошілі чи то сучасні торбинки й вирушають до сусідів своєї перії, а іноді й іншої.
Вправні ґаздині, випікаючи паски, а паски у гуцульських ґаздинь красотні, прикрашені ружами та пташками, вже налагодили гостинці. Дітей пригощають так званими кукуцами. Це дрібні, випечені з дріжджового тіста пташечки. Також до кукуц-кошика потрапляють різні солодощі, цукерки, сучасні смаколики. Щасливі діти з велетенськими пакунками повертаються додому та ласують гостинцями.
Наступного дня головною темою спілкування між дітлахами стає кількість, розміри, вага та різноманітність «накукуцованого».
Тішить, що традиції краю не помирають. Вони, як паросток, відновлюються ще з більшою силою та бажанням зберегти ідентичність, особливий код нації.
Софія ПЕКАРОВИЧ
Фото кукуцівників з мережі: Анни Калинюк (Ясіня)
Фото паски з мережі: ґаздиня Любов Маринець (Кваси)
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися