156940
16:06 20.122023

У Сюртівському ліцеї завдяки допомозі міста-побратима з Угорщини встановили систему очищення води

Життя 1294

З вересня з кранів Сюртівського ліцею тече чиста, перевірена питна вода. Усе завдяки угорському місту-побратиму Тийґлаш з області Гайду-Бігар, мерія якого допомогла встановити в навчальному закладі сучасну систему очищення. 18 грудня мер Тийґлаша Чаба Сабо та секретар-референт мерії з питань культури Єва Керекеш-Біров відвідали село Сюрте неподалік Ужгорода, щоб побачити, як працює обладнання.

За словами пана Сабова, населені пункти виграли грант Фонду ім. Габора Бетлена на спільні культурні цілі, але їхній реалізації завадила війна. Під час розмови з головою Сюртівської громади Арпадом Пушкаром виявилося, що великою проблемою для місцевого ліцею є відсутність чистої питної води, тож разом звернулися до Фонду з проханням спрямувати виграні грантові кошти на вирішення цього питання. «Заступник мера Аттіла Сегеді, який раніше був інженером, викладачем у Дебреценському університеті, заглибився в тему, вивчив документацію і спроєктував систему водопостачання та очищення води для навчального закладу. З’ясувалося, що задумане можна реалізувати завдяки доступній грантовій сумі. Так і розпочалася робота. А тепер ми хочемо побачити результат», – розповів Чаба Сабов.

У навчальний заклад гостей провели очільник Сюртівської ОТГ Арпад Пушкар, начальниця відділу освіти громади Тюнде Пекар та директорка місцевого Будинку культури Марія Ігнац. У ліцеї їх прийняли директор Юлій Імре та його заступник Андор Неце. Як повідомили керівники, діти навчаються в 11 угорськомовних та 11 українських класах.

Система очищення води встановлена в одному з приміщень ліцею і складається з двох насосів, фільтра, який автоматично самоочищується в певні проміжки часу, та двох резервуарів по тисячу літрів.

Тюнде Пекар і Юлій Імре від імені учнів та вчителів подякували мерії міста Тийґлаш за допомогу в забезпеченні чистою питною водою.

Щодо історії налагодження співпраці між двома населеними пунктами, то Чаба Сабов зазначив, що ще до обрання на посаду мера він якось бачив по телебаченню сюжет про жіночий хор закарпатського села Тийґлаш. Тоді вперше й дізнався про існування такого населеного пункту з 550 жителями. Насамперед пан Сабов налагодив зв’язок з директоркою місцевого Будинку культури. Колективи цього закладу запросили на кілька виступів до себе й таким чином налагодили співпрацю між двома Тийґлашами. Після адміністративної реформи в Україні село разом з 11-ма іншими ввійшло до складу Сюртівської територіальної громади, населення якої після об’єднання становило 9500 людей. Тож у представників місцевого самоврядування невеликого угорського містечка з населенням 6500 осіб спершу виникли певні застороги щодо налагодження побратимського партнерства. Адже домовленість почали з невеликим селом Тийґлаш, а підписання договору мало відбутися вже із Сюртівською територіальною громадою. «Однак тепер для всіх очевидно, що завдяки цим відносинам виграли обидві громади», – наголосив мер.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах