171464
09:00 25.092024

В Ужгородському скансені відкрили виставку кераміки

Життя 267

Учора в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відкрили виставку «Кераміка Закарпаття: від традиції до сучасності».

Експозицію підготували наукові співробітники ужгородського скансену у співпраці з викладачами Закарпатської академії мистецтв, а також мистецтвознавцем Михайло Беленем.

З вітальним словом виступили директор департаменту культури Закарпатської ОВА, заслужений артист України Євген Тищук, директор Закарпатського музею народної архітектури та побуту, д.і.н. Василь Коцан, кандидат мистецтвознавства, завідувач кафедри декоративно-прикладного мистецтва Закарпатської академії мистецтв Роман Пилип, доктор мистецтвознавства, куратор експозиції Михайло Приймич, скульптор-монументаліст, художник, графік, мистецвознавець Михайло Белень та голова Закарпатської організації Національної спілки художників України, народний художник України Борис Кузьма.

Всього до виставки увійшло 165 взірців гончарних виробів. Це традиційна та авторська кераміки з фондових зібрань ужгородського скансену, курсові та дипломні роботи студентів Закарпатської академії мистецтв, Фахового коледжу мистецтв ім. А. Ерделі, ужиткова кераміка з приватної колекції М. Белення.

Значну частину експозиції склали керамічні вироби з фондів музею (114 од. зб.).

Фондова збірка гончарства ужгородського скансену формувалась роками та не перестає зростати й сьогодні. Вона нараховує близько 1400 од. зб. Умовно колекція поділяється на дві групи: традиційна народна кераміка та авторські збірки робіт народних майстрів-гончарів, що представляють найбільш відомі гончарні осередки Закарпаття ХХ ст., які вирізнялись своєрідними прийомами художнього оформлення керамічних виробів.

На виставці експонуються глечики («довжанки»), горщики, тарілки, миски, чашки («горнятка») з Перечинщини, Ужгородщини, Свалявщини, Іршавщини, Виноградівщини, Тячівщини, Рахівщини і Міжгірщини. У фондовій групі виділяються збірки відомих майстрів – Михайла та Івана Галасів, Василя Газдика та Ганни Кушніренко з с. Вільхівка Іршавського району; вироби Михайла Лемка з міста Хуст; Федора Сідея з села Дубовинка Виноградівського району. Серед сучасних майстрів на виставці представлені роботи Олександра Дворака з Іршави, Ендре Гіді з Великої Доброні, Магдалини Пуглик-Белень.

Окрему експозиційну групу виставки склали 11 ужиткових гончарних виробів з приватної колекції Михайла Беленя. Це в основному вироби ХІХ ст., що являють собою рідкісні взірці гончарного посуду як за формою виготовлення, так і за способом декорування.

Значна роль у збереженні, вивченні та популяризації гончарної справи у краї належить Закарпатській академії мистецтв, де поряд із багатьма спеціальностями при кафедрі декоративно-прикладного мистецтва діє спеціальність «Художня кераміка». Курсові та дипломні проекти студентів, що представлені на виставці вражають формами та задумами.

Виставка діятиме до 23 жовтня.

Про це повідомляє Департамент культури Закарпатської ОВА.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах