99971
20:05 11.032020

На Закарпатті оголосили тритижневий карантин

Життя 6745

Через загрозу епідемії коронавірусної інфекції в Україні та для недопущення поширення COVID-19 на території Закарпаття запроваджують карантин. 

З 12 березня до 3 квітня на Закарпатті закриваються школи, дитячі садочки та вищі навчальні заклади. Введено обмеження на всі масові заходи. Зокрема мова йде про спортивні, розважальні та культурні. Про це нині під час прес-конференції в Закарпатській ОДА повідомив начальник обласного управління з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Віктор Буришин. Таке рішення на спільному засіданні прийняли регіональна комісія з надзвичайних ситуацій та обласна протиепідемічна комісії. 

– Від завтра ми вводимо по всій області обмеження на проведення культурно-розважальних заходів, дискотек, відвідування кінотеатрів, театрів тощо. Це ж стосуватиметься й спортивних заходів. Стосовно служб у церквах, то рішення про заборону літургій не було. Наразі вирішується питання, щодо фінансування першочергових заходів та працівників, які залучаються для проведення протиепідемічних заходів, а також безпосередньо для тих медичних працівників, які будуть контактувати із хворими. Паралельно приймаються відповідні рішення в уряді, який виділив на це серйозну суму коштів, – наголосив Віктор Буришин.

Стосовно кордонів, то всі КПП на Закарпатті працюють у звичному режимі. Поки рішень про закриття кордонів не було.

– Наразі хворих на коронавірус в області немає, але оскільки Закарпаття межує з кількома європейськими країнами, де вірус активно поширюється, я би радила відкласти усі поїздки!, – звернулася до присутніх обласний епідеміолог Вікторія Тимчик. – Якщо ви приїхали із-за кордону, то віднесіться будь ласка з усією серйозністю до стану свого здоров’я. Потрібно відразу звернутися до свого сімейного лікаря і прийняти рішення про самоізоляцію. Що це таке? Це є свідоме уникнення усіх контактів з іншими особами. Якщо ви тільки відчуваєте погіршення свого стану здоров’я, то одразу по телефону поставте про це до відома свого лікаря. А він вже буде знати алгоритм дій. Щодо профілактики! Потрібно часто мити руки, дезінфікувати усі гаджети, дуже обережно користуватися громадським транспортом, уникати місць скупчення людей.

За словами Єлизавети Біров, директорки департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА, у кожному районі виділені місця для прийому хворих. – 604 ліжкомісць виділено на цілу область, – коментує ситуацію Єлизавета Біров. – Кожен района має місця для обсервації. Кожен заклад виділяє 10% резерву свого ліжкового фонду на випадок поширення захворювання. Заходи упередження мають бути найефективнішими, щоб не було хворих.

Краще уникнути хвороби, ніж лікуватися. 

В обласній інфекційній лікарні для таких потреб – 100 ліжкомісць. 6 ліжко інтенсивної терапії, 5 кисневих апаратів (1 стаціонарний і 4 переносних).

– Звичайно цього замало. Бо ж приблизно 20% – це будуть тяжкі хворі, яким потрібно надавати кисневу підтримку. Порівняно із іншими державами у нас дуже слабеньке забезпечення. У нас ще є трошки часу, для того, аби місцева влада поповнила наші запаси, особливо, що стосується захисту медичних працівників! Звичайно далі потрібно думати про кисневі апарати, –  повідомив під час брифінгу директор обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк.

Наразі ситуація контрольована. Медики радять не панікувати і ретельно дотримуватися правил індивідуальної гігієни.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
Всі новини