97829
09:48 27.012020

Зимовий відпочинок на гірськолижних курортах Закарпаття та сусідів

Життя 7197

Закарпаття як туристичний регіон розвивається дуже швидко. Теплої пори туристи з усієї України приїздять насолодитися тишею та чистим повітрям наших гір, поплавати або ж спуститися на байдарках по річках, прогулятися старовинними вуличками закарпатських міст та побачити чудові архітектурні ансамблі.

Протягом минулих років зимовий відпочинок у нашому краї теж набрав обертів і нічим не поступається літньому. Численні гірськолижні курорти та зимові розваги – яскравий приклад цього: 69 витягів у 27 гірськолижних зонах функціонують на території Закарпаття. Багато навіть невеличких за площею готелів обладнують біля себе витяги та гірськолижні спуски, пропонують прокат спорядження – усе, аби туристу було комфортно. Оскільки цьогорічна зима ще не балувала нас сніжними днями, гірськолижні бази активно «засіюють поля» штучним снігом, що забезпечує можливість покататися кожному бажаючому.

Однією із беззаперечних переваг зимового відпочинку в нашому краї є ціна – вона нижча, ніж у відомому «Буковелі» та на «сусідніх» європейських трасах. Звісно, масштаби закарпатських гірськолижних курортів поступаються закордонним, однак тут вдало відпочине як початківець, так і професіонал. Нижче ми розглянемо декілька найпопулярніших курортів Закарпаття і не тільки, але спочатку ознайомимося зі ski-pass та спорядженням.

Зазвичай гості, що проживають у готелі гірськолижного курорту, мають знижку на ski-pass – абонемент на користування витягами. Крім того, деякі гірськолижні бази пропонують знижки й для дітей, пенсіонерів та учасників АТО.

Щодо ski-pass, то вони бувають як одноразові, так і на 2–3 години катання, пів дня та цілий день. Важливим є правило, на якому наголошують на всіх курортах: користуватися абонементом може тільки та особа, що його придбала, і в жодному разі не можна передавати його комусь іншому. За таке грубе порушення ваш ski-pass можуть анулювати.

Важливим елементом катання є й наявність спорядження. Якщо у вас немає власного, то можна спокійно взяти його на прокат. На гірськолижних базах запропонують екіпірування будь-яких розмірів, навіть дитяче, починаючи з дворічного віку. У середньому прокат лижного комплекту – спеціальних черевиків, шолома, лиж та палиць до них – обійдеться в 150–200 грн на день для дорослого і близько 100 грн для дитини. Спорядження для сноубордингу вартуватиме майже так само.

Якщо ви не зовсім упевнені у власних навичках та вміннях, завжди є можливість скористатися послугами кваліфікованого інструктора. Година заняття обійдеться вам у 400–500 грн.

Ми вдягнулися і готові кататися. Куди ж податися? Ось декілька варіантів. Розпочнемо, напевно, з найближчої до нас гірськолижної бази «Ужок». Це невеликий комплекс, який розташувався неподалік залізничної станції «Щербин», що на околиці села Волосянка.

«Ужок» має дві обладнані траси до 500 метрів завдовжки з перепадом висот – 80 метрів. Схили призначені для лижників-початківців, досвідчені лижники швидко занудьгують.

Якщо ж ви хочете підкорити важчі траси, вирушайте до сусіднього гірськолижного курорту «Красія». Гора Красія заввишки 1036 метрів слугує ідеальним місцем для любителів гірськолижного спорту. Ще за радянських часів тут був розташований великий гірськолижний курорт з єдиним в Україні підйомником. Сьогодні ж на горі до послуг відпочивальників два сучасні крісельні підйомники та якісно підготовлені траси.

Основна траса гірськолижного курорту, яка простягається на 3,5 км, є найдовшою в Україні, тому неодмінно сподобається новачкам. Схили Красії – це перш за все зручність, адже піднятися можна як на крісельних, так і бугельних підйомниках, а сніговий покрив зробить катання трасами завширшки у 250 м незабутнім. Щодо цін, то вартість одного підйому коштує 100 грн, двох годин у будні та вихідні – 200 і 250 грн відповідно, пів дня катання – 400 та 450 грн, а цілий день – 600 та 700 грн.

Гірськолижний комплекс «Драгобрат», що на Рахівщині, є найбільш високогірним гірськолижним курортом Українських Карпат – 1400 м над рівнем моря. Він розміщений на стику хвойних лісів та альпійських полонин біля гори Стіг (1707 м) у районі гірського масиву Близниця (1883 м), за 10 км від смт Ясіня.

Унікальний рельєф місцевих схилів і необмежена кількість снігу приваблюють любителів гірськолижного екстриму. Траси тут підготовлені снігоущільнювальною технікою й гарантують необмежені можливості катання на лижах та сноубордах.

Для початківців найбільше підійдуть траси «Вершини Карпат», «Оази» та «Драгобрату». Ціни тут коливаються від 40 гривень за один підйом до 1300 за 50 спусків.

«Пилипець» – відомий гірськолижний курорт, розташований поблизу чарівних природних атракцій: водоспаду Шипіт та полонини Боржава. Тут цілорічно працює канатна дорога. Крім того, до послуг туристів двомісний крісельний підйомник. Для гірськолижних розваг обладнані схили гір Гимба та Жид-Магура.

У Пилипці налічується понад 20 кілометрів гірськолижних трас. На околицях курорту за межами гірськолижних трас, коли є достатнє природне снігове покриття, можна кататися на бігових лижах. Найдовша траса – на Гимбі, її протяжність становить 4000 м. На Жид-Магурі облаштовані чотири траси, одна з яких сягає 1500 м. Тут є спуски різних рівнів складності.

Боржавські полонини – Пилипець, Подобовець та Ізки також гостинно приймають фанатів free-ride, тобто катання на лижах або сноуборді поза підготовленими трасами.

Ціни на катання тут стартують зі 140 грн за оглядовий підйом та спуск. Абонемент на три години обійдеться в 350 грн, а на цілий день – 700 грн. На бугельних підйомниках ціни стартують від 30 грн за один підйом.

Популярний серед закарпатців і найбільший гірськолижний курорт України «Буковель», що неподалік села Поляниця Івано-Франківської області, за 30 км від міста Яремче. Він розташований на п’яти горах: Буковель (1127 м), Бульчиньоха (1455 м, «Буковель» освоїв висоту 1150 м), Довга (1373 м), Бабин Погар (1180 м), Чорна Клева (1241 м).

«Буковель» є свого роду містечком, де забезпечено повний спектр умов для заняття спортом, бізнесу, відпочинку, оздоровлення: 68 км підготовлених трас, які обладнано сніговими гарматами, 63 гірськолижних трас усіх рівнів складності, 16 витягів з пропускною здатністю 34700 осіб/год., лижна школа (у тому числі спеціалізована дитяча), пункти прокату спорядження, сноупарк та велопарк. Ціни тут теж не з дешевих: один підйом не у святковий сезон коштує 290 грн для дорослих та 205 грн для дітей, три години катання – 585 грн, половина дня – 770 грн, цілий день – 1120 грн. Прокат спорядження вам обійдеться в 130–560 грн.

Закарпаття – унікальний край не тільки завдяки своїй природі та пейзажам, а й близькості до чотирьох європейських країн, куди українці мають можливість доїхати за лічені години. Ось два найпопулярніші гірськолижні курорти наших сусідів.

Закопане, без перебільшення, можна назвати зимовою столицею Польщі. Тут розташовано 8 різних за величиною і висотою зон для катання, понад 10 основних трас (переважно синіх) загальною протяжністю в 65 км і більше ніж 60 підйомників. Є маршрути для лижного бігу, траси для сноубордистів та кілька трамплінів.

Закопане пропонує чотири основні зони для катання: Каспрови Верх, Шимошкова Поляна, Харенда та Носаль. Крім них, існує чимало підйомників-бугелів, розташованих у самому місті. Тут немає єдиного абонемента для всіх зон катання, середня ціна за дві години – 15–20 євро, а за цілий день – 30–40 євро з людини. Оренда спорядження вартуватиме, як на Закарпатті, – близько 200 грн.

Мало хто, думаючи про гірськолижний відпочинок, згадує Словаччину, а дарма, адже в її арсеналі є чудовий курорт «Ясна», який входить до топу кращих гірськолижних центрів Східної Європи. Автоматизована система засніження завдовжки майже 30 км гарантує наявність снігу мінімум п’ять місяців на рік. Тут щосезону проводять великі національні та міжнародні змагання з гірськолижного спорту, які входять до Кубка Європи.

«Ясна» – це близько 60 км трас і чотири зони катання. Початківцям підійде Отупне (1430 м), для більш упевнених лижників – Заградки (1450 м) з червоними трасами і Хопо-Північ (2020 м). Професіоналам припаде до душі Хопок-Південь (2020 м) з червоними та чорними трасами. На території діють 22 підйомники, є можливість для нічного катання. Одноденний ski-pass обійдеться вам у 48 євро. Звісно, до таких поїздок треба додати ще витрати на транспорт та проживання.

Після того, як покатаєтесь, обов’язково скуштуйте неперевершені страви закарпатської кухні. Смачний бограч, печена картопля з бринзою, банош, голубці, рокот-крумплі не залишать голодним нікого. Такі насичені страви можна доповнити п’янким закарпатським вином чи однією з безлічі різних настоянок.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах