4873
17:03 14.052016

Краса по-закарпатськи: скільки коштує шкільний випускний

Життя 3495

Незабаром останній дзвоник сповістить про закінчення навчального року, а для когось він узагалі стане в житті символом прощання зі школою.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Уже 28 травня у навчальних закладах пройде випускний вечір. Цікаво, що минулого року тернопільські 11-класники замість вечірніх суконь одягнули вишиванки, а кошти, які планувати витратити на наряди, спрямували на доброчинність. Цього ж року харківські випускники відмовилися від звичного фуршету, натомість вирішивши передати заощаджені гроші бійцям, що воюють на сході держави. Проте… на Закарпатті традиційно для цієї пори стартували змагання: у кого дорожчий одяг та багатший святковий стіл…

Випускник на всі сто

Краса, як відомо, починається із вбрання. Звичайно, для дівчат воно обходиться в рази дорожче. Сукні для Попелюшок починають шити ще на початку навчального року. Так, кажуть випускники, обходиться дешевше.

– Тканину мені привезла сестра з Угорщини, – каже «Карпатському об’єктиву» хустянка Яна Бобиль. – За пошиття ми заплатили тисячу гривень. Загалом наряд обійшовся трохи більше ніж у дві тисячі. За такі гроші готову сукню не купили б ніколи, тим більше, що фасон я придумала сама, тож точно побідного плаття не побачу ні на кому.

Дехто привозить готовий одяг зі столиці, дехто – із-за кордону. Між іншим, нині користуються попитом французькі та німецькі бутики… Хтось же шукає інші альтернативи й прагне здешевити «батьківський тягар», тож замовляє вбрання через Інтернет.

– Я знайшла на одному із сайтів дуже стильну сукню. Її продавала минулорічна випускниця, причому всього за 800 гривень. Не розмірковувала ні хвилини, показала мамі й зателефонувала власниці. Уже за три дні покупка була в мене вдома, – радіє інша школярка Магдалина Комар.

Утім у закарпатських крамницях теж можна знайти доволі цікаві оригінальні речі. Коштують вечірні сукні в середньому 3–6 тис. грн. Звичайно, можна підшукати й простішу – за 1000–1500 грн, а можна й дорожчу – за 12–17 тис. грн. Та тут уже кому як дозволяють статки.

Костюми для хлопців вартують приблизно 3 тис. грн. Ціни також варіюються залежно від фасону та якості тканини.

Взуття і для юнаків, і для дівчат майже не відрізняється в ціні й стартує пара туфель від 700 грн зі шкірозамінника. Верхня планка – також кілька тисяч.

Сорочка для випускника коштує 150–200 грн, краватка – так само.

P6010093

Недешеві дрібниці

Найбільше аксесуарів потрібно знову ж таки дівчатам. Це і біжутерія, за яку доводиться викласти 700–1200 грн (кольє, сережки та браслет), і спа-салони, солярій, кілька сеансів у якому обходиться в кругленьку суму, і заняття з фітнесу – для покращення фігури…

Та головне – порядок на голові!

– Дочка підібрала собі зачіску, яка коштуватиме 500 грн. Моя обійдеться у 200, чоловікова – у 100. Для дівчат потрібні ще й квіточки у волосся, діадема чи віночок, а це додаткові 100–200 грн, – запевняє мама випускниці Валентина Кемінь.

Але до цієї суми потрібно додати ще як мінімум 200–300 грн за макіяж, 150–300 грн за манікюр, 250–350 грн за нарощування вій.

– Випускний – це такий «грошовий приз», що за витрачені за одну казкову ніч кошти можна купити путівку на море, – нарікає батько 11-класниці Віктор Поган.

Яке свято без музики…

Однак мати гарний вигляд далеко не все. Витрати на цьому не закінчуються: далі у списку – подарунки рідній альма-матер, керівництву школи, класному керівнику. Як же можна закінчити школу й не подякувати матеріально за те, що в душах молодого покоління «осіло» розумне, добре, вічне? Тож батьки радо чи не дуже, а дякувати мусять. А кому що подарувати, вирішує батьківський комітет. Збирають при цьому по 100–500 грн з учня.

Відтак ще один витратний пункт – заклад, де власне відбувається випускне дійство. З родини платять приблизно за трьох осіб (за двох батьків та випускника). А ціни стартують від 450 грн з персони.

Крім того, потрібно забезпечити транспорт (підвіз до місця відпочинку), музичне оформлення свята, послуги тамади, дизайн зали тощо.

А ще треба закарбувати щасливі миті у вічності… Послуги фотографа обходяться приблизно у 350–450 грн з учня, відеооператора – 400–500 грн.

Отже, шкільний випускний по-закарпатськи – задоволення не з дешевих. Тим більше, що порівняно з минулим роком витрати зросли майже удвічі.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах