4856
15:03 14.052016

Що залишилося від Воловецького лісокомбінату. ФОТО

Життя 5961

Подвір’ям триповерхової будівлі, яка знаходиться по вулиці Фабричній, 2, майже у центрі Волівця, ходить з десяток курей.

Воловецький лісокомбінат 1

Півень-красень іде повагом, на мить зупиняється і заливається веселим «ку-ку-рі-ку», яке розноситься околицею. «Золотий гребінець» гордо піднімається пошкодженими сходами, за ним – слухняно курки. Опинившись на зеленій зоні, птахи беруться до роботи – пасуться, шукають у ґрунті черв’яків. Фасад будівлі понівечений, у багатьох місцях обсипалася штукатурка. При вході є вивіска, на якій написано: «Воловецьке державне лісогосподарське підприємство».

Елегантна літня жінка з хлопцем років восьми, яка проходила мимо, розповіла мені, що тут раніше знаходився лісокомбінат, де вона пропрацювала 40 років фінансистом, заступником головного бухгалтера.

Моя співрозмовниця – Тамара Сергіївна, їй 77 років. Разом заходимо у приміщення. На дверях замків нема, вікна засновані густим павутинням, холодно, вогко, у коридорах темно.

-Тут я пропрацювала 40 років, у 90-х пішла на пенсію. Останні чотири роки сюди не заходила. Те, що бачу, важко сприйняти за реальність. Все розбомблено, розкрадено, – констатує пані Тамара. – Тут була контора лісокомбінату. На першому поверсі був відділ кадрів, профком, ось у цьому кабінеті – каса, а тепер тут нічого нема, один стілець залишили, навіть паркет з підлоги повідривали. А що це за одяг? Хоча ці кофти важко назвати одягом. Напевно, п’янички сюди часто навідуються, може, і сплять тут. Мій кабінет був на другому поверсі.

Понівеченими сходами піднімаємось на другий поверх. На дверях висить колодка.

На третьому поверсі знаходиться ДП «Воловецьке лісове господарство». Сивочола жінка у приймальні сказала, що нічого не буде мені розповідати. «Ми бачили через вікно, що ви фотографували. Не знаю, чи дозволить вам директор писати і подавати кудись фотографії. Чекайте, бо у нього люди», – сказала пані, і, взявши папку з паперами, пішла геть. Поспілкуватися із директором підприємства мені не вдалося.

Довідка

Воловецький лiсокомбiнат створений в 1959 роцi на основi Постанови Ради Мiнiстрiв УССР вiд 30 листопада 1959 р. № 1834 на базi Жденiївського лiсгоспа, Свалявського лiспромгоспа УкрПромради, Жденiївського лiсопункта Свалявського лiспромгоспа в границях Воловецького адмiнiстративного району i називався Жденiївський лiсокомбiнат. Відповідно до наказу треста”3акарпатлiс” № 231 вiд 17 червня 1963 року вiн був перейменований у Воловецький лiсокомбiнат. 16 вересня 1994 р. Воловецький лiсокомбiнат перейменовано в АТ “Воловецький лiсокомбiнат”, а в жовтнi 2004 року реорганiзовується у ВАТ. З 1999 р. i по даний час Товариство та “Компанiя “Карпатсько-атлантична iндустрiя « ЄВРОПИ SA” дiють як учасники договору про спiльну iнвестицiйну дiяльнiсть. На загальних зборах 12 квiтня 2013 року прийнято рiшення щодо визначення типу та змiни найменування Товариства (з ВАТ на ПАТ).

Упродовж останніх двох років підприємство не веде діяльність.

Тетяна Грицищук, фото автора

Фото зроблено 30 березня 2016р.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах