28297
14:56 27.032017

Громада, влада та ЗМІ: як ефективно співпрацювати?

Життя 3111

Налагодження дієвої взаємодії між органами державної влади, громадськістю та засобами масової інформації є важливою складовою розвитку громадянського суспільства і зміцнення демократії в Україні.

1

Аби обговорити активну співпрацю між цими сторонами, в Ужгороді в культурно-історичному центрі «Совине гніздо» відбулася Міжнародна конференція. Організували її у рамках програми «Словаччина – Україна: співробітництво через кордони».

Відкриваючи захід, менеджер проекту «Інформація для громадян та співпраці», почесний президент Асоціації видавців друкованих ЗМІ у Словаччині, член Ради з прав сеньйорів Мілош Немєчек зауважив, що проект ставить собі за мету двосторонній обмін інформацією між Україною та Словаччиною.

У своєму вступному слові пан Мілош детальніше розповів, про діяльність організацій для людей поважного віку, які у Словаччині достатньо активні та впливові. Понад 80 тисяч словаків є членами подібних організацій. Коли в Україні такі організації навіть не створюють.

«Я веду до того, що громадська активність важлива в будь-якому віці. У Словаччині безліч організацій для пенсіонерів. Люди похилого віку мають шанс втілювати в життя багато цікавих проектів. Тож Україна має шанс перейняти європейський досвід у цьому», – зазначив Мілош Немєчек.

У свою чергу, Вікторія Тарахонич, начальник відділу міжнародних грантових програм та інновацій Ужгородської міської ради, розповіла: «Ужгород має давні традиції дружби з багатьма містами світу. Сьогодні в нас є 19 міст-побратимів. Тішимося, що в Європі не згасає інтерес до нашого міста. Як то кажуть, близькі сусіди кращі за далеких родичів. Тож нас неймовірно тепло, по-рідному зустрічають у Кошице, Міхаловце, Гуменному».

Наразі Ужгород розпочав новий проект з містом Міхаловце. Загальний бюджет становить 223 тис. євро. Головним отримувачем гранту є Міхаловце. Сам проект передбачає за допомогою інноваційних підходів наблизити міста-побратими, надати змогу їхнім мешканцям пізнати красу краю Земплін і Закарпатської області, дізнатися про всі атракції. Відповідно до гранту будуть встановлені певні високотехнологічні засоби, які цьому сприятимуть. Однією з цілей є також зменшення соціально-економічної відмінності між нашими регіонами.

Досвідом залучення громади до участі в місцевому самоврядуванні поділилася під час конференції Олеся Вовканич-Белеканич, секретар міської ради міста Перечина: «Ми створили раду старійшин з числа досвідчених людей. Вони знають історію міста та допомагають у вирішенні важливих проблем. У нас є також громадська та жіноча ради. Крім того, у школах діють парламенти, завдяки чому учні бачать, як приймаються рішення і як можна впливати на міську раду. Варто зазначити, що ми хочемо прийняти «Етичний кодекс депутата».

Зараз у Перечині працює програма «Відкрите місто». Діє вона не так давно, але громада звикає повідомляти владу про ту чи іншу проблему. Відповідні служби повинні одразу відреагувати. Відтак активно обговорюються комунальні проблеми, у тому числі в соцмережах. Як розповіла пані Олеся, затверджено й положення про громадський бюджет. Наразі чекають об’єднання Перечина з чотирма сусідніми селами.

Про громадське життя Ужгорода розповіла під час заходу Тетяна Смріга, керівниця мистецького центру «Кубло»: «Усі ці роки, окрім мистецького напряму, ми займаємося архітектурною спадщиною. Бо хочемо зберегти й відновити його історичну частину. Коли я йшла сюди, то думала про те, що для мене громадське життя Ужгорода. І зрозуміла: це те життя, яким ми живемо заради громади й заради того, щоб змінювати життя міста».

Тетяна Смріга, зокрема, розповіла і про проект «Ми місто», про ініціативу «1930: старі гідранти», медіа-проекти «Transcarpathian Heritage» та «Uzhhorod Modernism». Крім того, триває розробка інтерактивної карти, на якій можна буде, навівши курсор на кожен будинок, отримати інформацію про його історію, побачити старі фото тощо.

Тож під час конференції йшлось і про збереження архітектурного обличчя Ужгорода, демократію у ЗМІ, а також децентралізаційні процеси на Закарпатті. Учасники заходу мали нагоду послухати цікаві виступи експертів і дізнатися про приклади дієвої співпраці громади, влади та ЗМІ.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На ужгородських «тротуарах» діти ламають ноги. Фото
21:40
Cімейне свято велоспорту та здорового відпочинку для дітей та молоді „ВЕЛО-ЛІДЕР” вже традиційно відбудеться 11 травня 2024 року в Боздошському парку Ужгорода
19:28
«Запобігти. Врятувати. Допомогти» відбулась на території трьох районів краю. Фото
15:47
60 тисяч працюючих закарпатців мають оцифровані трудові книжки
14:33
Фінансування пенсійних виплат, житлових субсидій і пільг за квітень жителям Закарпатської області завершено
13:35
У Патрульній поліції Закарпатської області створять новий відділ
12:41
На Хустщині для старшокласників організували триденні польові збори. Фото
11:34
Українці можуть оформити пенсію онлайн
11:02
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
Всі новини