23808
16:15 18.012017

Закарпатська юстиція розповіла про пілотні проекти та їх успіхи

Життя 2716

18 січня відбулася прес-конференція керівників Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області. Вони відзвітували про досягнення за минулий рік та розповіли про нововведення, які плануються у 2017 році.

IMG_5071

Руслана Натуркач, начальник Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області зазначила, що Міністерство юстиції України є одним з найактивніших центральних органів державної виконавчої влади. Він не тільки декларує, а й проводить відповідні реформи, як у сфері державного управління в системі юстиції, так і в системі надання адміністративних послуг. У 2016 році Міністерством юстиції було запроваджено безліч пілотних проектів, серед них надання безоплатної правової допомоги, «Он-лайн будинок юстиції» та сервіс «Шлюб за добу».

Протягом 2016 року в Закарпатті розпочали роботу 13 бюро правової допомоги. Вони були створені на базі ліквідованих районних управлінь юстиції. В таких бюро громадяни можуть отримати безоплатну правову допомогу.

Зокрема, здійснено передачу владних повноважень з державної реєстрації нерухомого майна та бізнесу. Громадянам більше не потрібно стояти в черзі до державного реєстратора органу юстиції. Функції з державної реєстрації перейняли на себе понад 60 державних реєстраторів місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, 164 приватні та 23 державні нотаріуси. За травень-грудень 2016 року за послуги з реєстрації майна та бізнесу в місцеві бюджети надійшло 7 млн 224 тис грн.

Пані Руслана зазначила, що в області успішно реалізовано пілотний проект щодо отримання свідоцтв про народження дитини безпосередньо в пологовому будинку. 12 відділів ДРАЦС приймають документи та видають свідоцтва про народження в пологових будинках. Даним сервісом вже скористались біля 50 відсотків породіль.

В усіх 13 відділах державної реєстрації актів цивільного стану Закарпатської області запроваджено пілотний проект Мінюсту щодо подання заяв через мережу Інтернет. Особа може подати заяву, записатись на прийом чи отримати он-лайн консультацію.

Крім того, закарпатці можуть скористатись електронним сервісом з проставлення апостилю на офіційних документах. Надання даної послуги здійснюють 11 відділів ДРАЦС Закарпатської області.

У зв’язку з новим законом «Про державну службу» з 1 травня до кінця 2016 року відбувався конкурс по заміщенню 126 вакантних посад. За результатами – призначено 50 осіб, а 7 ще в процесі призначення. Ситуація кадрового наповнення складна, особливо в районах.

Ще один пілотний проект Міністерства юстиції «Шлюб за добу» набув чинності 16 січня. Наразі проводяться підписання договорів з комунальними та державними установами для проведення таких «швидких» церемоній.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах