163131
08:30 22.052024

У Берегові відбулося покладання вінків до погруддя Томаша Есе

Життя 1596

21 травня 1703 року в селах Вари та Тарпа на Закарпатті вперше розгорнули прапор визвольної боротьби куруців під проводом Ференца Ракоці та Томаша Есе, інших визначних полководців проти гніту австрійської імперії Габсбургів. Під проводом Томаша Есе розгорнули прапор національно-визвольної війни угорського народу. З цієї нагоди громадська організація Pro Cultura Subcarpathica організувала меморіальний захід.

Святкування розпочались у берегівському селі Вари, де на фасаді місцевої реформатської церкви встановлена меморіальна дошка на честь знакової події. З промовою про історичне значення визвольної боротьби 1703-1711 років про ті буремні часи перед присутніми виступив секретар ТУКЗ-КМКС з питань економіки та місцевого самоврядування, староста села Геча Андраш Мештер.

У Берегові тихе покладання вінків та вшанування пам’яті відбулося на колишньому місці розгортання прапора, де нині стоїть погруддя Томаша Есе.

Разом із організаторами поклали вінки співробітники дипломатичних представництв Угорщини в Берегові та Ужгороді, керівники Закарпатського угорського інституту ім.Ференца Ракоці ІІ, голова Берегівської міської територіальної громади, мешканці міста.

Тут також зачитали текст Бережанської відозви, яка стала одним із найважливіших документів національно-визвольної війни. Під час покладання вінків лунали пісні куруців у виконанні Імре Голожі.

Ця подія продовжує зміцнювати ідентичність закарпатських угорців, але вона важлива і для не угорців, оскільки найлояльнішою нацією Ракоці були русини, які проживали тут.

Наталія ВАРОДІ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах