163098
16:34 21.052024

У селі Гут провели традиційні урочистості з нагоди Дня святої Трійці

Життя 646

У селі Гут Великобийганьської громади Берегівського району в День Святої Трійці вже у 24-те провели традиційне відзначення свята, відродивши народні традиції, пов’язані зі святом П’ятидесятниці, які поволі відходять у забуття. У рамках заходу зокрема відкрили виставку робіт представників Товариства угорських митців Закарпаття образотворчого та прикладного мистецтва ім. Імре Ревеса, провели футбольний турнір, спортивні змагання, для дітей облаштували атракціони. Крім того, організували конкурс краси та куштування традиційних гутівських грибних страв.

XXIV-й Гутівський День Святої Трійці розпочався святковим богослужінням у місцевій реформатській церкві. Затим у приміщенні актової зали дитячого садочку відкрили виставку художніх робіт представників Товариства угорських митців Закарпаття ім. Імре Ревеса. На експозиції свої картини представили Юрій Дикун, Агнеш Кулін, Наталія Грабар, Янош Рейті, Франциск Ерфан, Янош Кліса, Тібор Вілашек, Чаба Куташі, Золтан Ґоґола та Степан Шолтес.

На урочистому відкритті присутніх привітали голова Гутівського місцевого осередку Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Ласло Переш та директорка Гутівської гімназії Ангела Товт.

Консул Угорщини в Берегові, у свою чергу, під час виступу наголосив: «Уряд Угорщини відповідно до своїх можливостей завжди підтримував Закарпаття, угорців краю, і залишиться так і надалі. Хочу подякувати закарпатським політичним та громадським організаціям, зокрема ТУКЗ-КМКС, церквам, громадським діячам, вчителям, підприємцям та всім, хто з вірою та рішучістю виконує своє завдання, кожен на своєму місці, у дедалі складніших умовах, будуючи майбутнє угорців, які залишилися тут, і їхню віру в збереження». «День зіслання святого Духа приніс на Землю божественну силу, за допомогою якої християни спочатку досягли кожного куточка Римської імперії, а потім, із поширенням цивілізації, послання Євангелія досягли кінців Землі. Тому свято П’ятидесятниці – це ще й свято надії та майбутнього, за що можуть триматися і закарпатські угорці», – додав дипломат.

Заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС), ідейний натхненник та голова організаційного комітету свята, Йожеф Шін зазначив, що, окрім збереження народних традицій, пов’язаних із П’ятидесятницею, метою ініціаторів від самого початку була популяризація образотворчого мистецтва, спорту. Цього разу молодь змагається у шести видах спорту, додав він.

Голова Верхньотисянського регіонального осередку ТУКЗ-КМКС Йожеф Шарі підкреслив: «Цей період важливий для всіх нас. Ми зараз повинні об’єднатися, адже ми залежимо один від одного в цей дуже важкий час». Він також запросив бажаючих долучитися до урочистостей з нагоди Дня святого Іштвана, що відбуваються 20 серпня у селищі Солотвино.

Після вітальних промов на прикрашеному возі прибули учні Гутівської гімназії у народному вбранні, відтак представили народні традиції обрання короля та королеви свята П’ятидесятниці. На сцені також виступили вихованці Малобийганьського Будинку культури, яких підготувала Єлизавета Широкаї, а також танцювальний колектив із села Галабор – вихованці Сільвії Кадар та Іштвана Ковача.

Для маленьких гостей свята організували атракціони, у приміщенні дитячого садочку вони також мали можливість стати глядачами вистави-казки «Вітязь Янош», яку в сучасній обробці представили учні Великоберезького ліцею.

Найгарнішою дівчиною свята обрали місцеву дівчину Домініку Горват. Турнір із футболу ім. Віктора Дорчі виграли команди з Кідьоша та селища Великі Береги. Найкращим гравцем став Арон Дерцені. Друге місце посіла команда з представників Баркасова, села Гать та Сернє. На третьому місці опинилася місцева команда села Гут, яка була дещо розчарована своїм результатом на домашньому стадіоні. Турнір із бадмінтону виграв Мартін Біров, а серед учасників змагання на скакалці організатори нагородили спеціальним призом очільницю місцевого осередку ТУКЗ-КМКС села Галабор Сільвію Кадар.

У змаганні на кидання каменів переміг Йожеф Орос, друге місце посів Іштван Локіта – заступник голови Берегівської районної адміністрації. Всі переможці отримали пам’ятні медалі, кубки, медалі, подарунки.

Гутівчани пригостили кожного на святі. Смачний бограч-гуляш зварили Аттіла Надь та Ласло Переш, а місцеві жінки приготували місцеві грибні страви, притаманні для села Гут, а також, безперечно, голубці.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді відбулося відкриття фотовиставки «Два століття – одна війна»
17:37
В УжНУ завершив роботу трьохденний захід про грантові можливості Національного фонду досліджень України в рамках Програми «Горизонт Європа»
16:39
На Закарпатті відзначили Всесвітній день біженців
15:59
Фолк-майстерня «Резеда» підсумувала навчальний рік
15:24
Поліція повідомила подробиці ще двох смертельних автопригод, що стались минулої доби на Закарпатті
14:19
Понад 41,6 тис. українців отримують ліки проти серцево-судинних захворювань за програмою «Доступні ліки» на Закарпатті
12:20
Закарпатські угорці відкрили кафе у Белфасті та назвали на честь рідного села
11:28
На Закарпатті поліція затримала водія, який пʼяним наїхав на жінку та двох малолітніх дітей – 6-річна дівчинка померла на місці
10:31
Закарпатські піротехніки продовжують розміновувати Донеччину
10:20
Табір для дітей у «Карітас-хабі» в Ужгороді
09:50
Всі новини