161011
13:30 4.042024

На Закарпатті запрацював адмінсервіс для військових та їхніх родин «Я – ветеран»

Життя 2424

Надання адміністративних послуг для військових за принципом «єдиного вікна» стало можливим у понад 40 ЦНАПах Закарпаття. Сервісом зможуть скористатися захисники, їхні сім’ї та родини загиблих Героїв. Про це повідомили під час брифінгу в Закарпатській ОВА.

Олександр Пацкан, заступник голови Закарпатської ОВА розповів, що відтепер в області для ветеранів війни, членів їхніх сімей та родин полеглих Захисників та Захисниць України буде надаватися широкий спектр послуг – соціальних, адміністративних, житлових, земельних, медичних, освітніх тощо.

Для цього потрібно прийти в ЦНАП і без черги звернутися до адміністратора.

За словами Христини Мацко, начальниці відділу адміністративних послуг, аналітики та цифрової взаємодії управління цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Закарпатської ОВА, активну роль в запровадженні цієї адмінпослуги в області взяли на себе ЦНАПи.

– У «єдиному вікні» об’єднали послуги, якими можуть скористатися захисники, їхні сім’ї та родини загиблих Героїв. Аби не було потреби бігати по різних установах та стояти в купі черг. Сервіс вже доступний в обласному центрі та інших ЦНАПах нашої області. Приємно, що ініціативу підтримало Мінветеранів, – зазначила Христини Мацко. – Щоправда, кожен ЦНАП має свій перелік послуг. Звичайно, що вони можуть відрізнятися: в одному ЦНАПі можуть надавати 400 послуг, в іншому – 100. Це так, тому що у нас є маленькі населені пункти, і від своїх потреб вони затверджують свій перелік послуг. Зазвичай у ЦНАПах надають паперові пам’ятки для ветеранів, які документи з собою потрібно мати тощо.

Наразі в ЦНАПі Ужгородської міської ради надається 15 послуг соціального характеру для для військових за принципом «єдиного вікна».

– Ветеран приймається без черги. У нього також є супровід. Для цього ми не виділяли спеціального адміністратора, оскільки вони всі універсальні й готові працювати з ветеранами. Для цього вони проходять тренінги, психологічні навчання. Варто зазначити, що без звернення надаються такі послуги, як безоплатне поховання захисників та безоплатне спорудження надгробку, – зазначила Жанна Павлув, керівниця ЦНАП Ужгородської міської ради.

Варто зазначити, що на сайті eveteran.gov.ua можна отримати вичерпну інформацію щодо питань соціального захисту, про надання статусів, а ідентифікувавшись за допомогою електронно цифрового підпису – скористатися цифровими ветеранськими послугами.

Христина БІКЛЯН

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах